Dat je van reizen een gelukkig mens wordt, weten de echte wereldreizigers natuurlijk al lang. Maar voor degene die nog niet helemaal overtuigd is, het is wetenschappelijk bewezen dat mensen die geld uitgeven aan ervaringen over het algemeen gelukkiger zijn. Ervaringen leveren namelijk nieuwe herinneringen op die het geluksgevoel langer vasthouden. In deze blog geef ik je 10 redenen waarom reizen je een gelukkig mens maakt.

1. Reizen geeft je de ultieme vrijheid

Iedereen is altijd maar druk, druk, druk. Hoe heerlijk is het dan dat op vakantie even helemaal niks moet. Op vakantie ben je zo vrij als een vogel. Jij bepaalt namelijk zelf hoe je je dagen invult. Zonder verplichtingen, haast of stress.

2. Reizen doorbreekt de dagelijkse sleur

Het doordeweekse leven is vrij voorspelbaar. Voor de meesten bestaat een dag uit werken, eten en slapen. De een haalt doordeweeks weleens een afhaalmaaltijd en de ander sport een paar keer per week. Maar veel spannender dan dat wordt het meestal niet. Hierdoor raak je gemakkelijk in een sleur. Door te reizen doorbreek je deze sleur omdat op vakantie vaak geen dag hetzelfde is.

3. Reizen geeft je een frisse blik

Op vakantie komen we tot rust en nemen we de tijd om dingen eens goed op een rijtje te zetten. Hoe is het nu echt met je? Wat maakt je gelukkig? En haal je nog wel voldoening uit je werk? Door je hoofd leeg te maken, kun je een situatie vanuit een ander perspectief bekijken. Daarnaast creëer je door zelfreflectie nieuwe inzichten die je vaak eerder niet zag.

4. Reizen maakt je zelfverzekerder

Reizen is geweldig maar soms kom je op vakantie ook voor uitdagingen te staan. Bijvoorbeeld als je ziek wordt of als je bagage vertraagd is. Al deze dingen zijn natuurlijk hartstikke vervelend maar 9 van de 10 keer komt het gelukkig altijd weer goed. What doesn’t kill you makes you stronger en met dat zelfverzekerde gevoel kun jij weer de hele wereld aan.

5. Reizen maakt je creatiever

Het is niet altijd even makkelijk om je te redden in een vreemd land waar je de taal niet spreekt. Ook zul je soms moeten improviseren omdat niet alles volgens plan gaat. Uiteindelijk word je juist door deze situaties een stuk creatiever.

6. Reizen vergroot je sociale netwerk

Op reis ontmoet je mensen van over de hele wereld en één ding hebben jullie alvast gemeen, namelijk: jullie liefde voor reizen. Ik vind het altijd heel gezellig om een praatje te maken met mensen die ik ontmoet op reis. Reizen verbindt en brengt mensen samen. Of het nu een mede-reiziger is, een taxi-chauffeur of de eigenaar van je Airbnb.

7. Reizen maakt je dankbaarder

Dat we het in Nederland hartstikke goed hebben vergeten we soms weleens. Ook ik maak me er af en toe schuldig aan. Toen ik vorig jaar een rondreis door India maakte, besefte ik maar al te goed hoe dankbaar ik mag zijn dat ik in Nederland woon. De mensen in India zijn vaak al blij met de kleinste dingen zoals een blikje cola of een paar roepie. En dat terwijl ze soms geeneens een dak boven hun hoofd hebben of dagenlang niets te eten hebben. Reizen maakt minder materialistisch en leert je te waarderen wat je hebt.

8. Reizen zorgt voor blijvende herinneringen

Op vakantie creëer je blijvende herinneringen die niemand je meer afneemt.

9. Reizen geeft je nieuwe energie

Op reis brengen we over het algemeen meer tijd buiten door dan binnen. Of je nu graag wandelt door de natuur of liever aan het strand ligt. Buitenlucht is goed voor onze gezondheid. In de zon maakt ons lichaam vitamine D aan en daarnaast heeft de buitenlucht een positief effect onze stemming, hersenfunctie en stressniveau.

10. Reizen maakt je rijk

Reizen maakt je de rijkste persoon op aarde. Je houdt er misschien geen dikke bankrekening aan over, maar je wordt gegarandeerd steenrijk door alle bijzondere ervaringen. Door je grenzen te verleggen en uit je comfortzone te stappen ontdek je zoveel meer. Maar ook omdat je altijd iets nieuws doet op reis en kennis maakt met nieuwe culturen. Reizen verrijkt je geest en verbreedt je horizon. Je hebt altijd wat te vertellen en inspireert anderen om hetzelfde te gaan doen.

Waarom maakt reizen jou zo gelukkig?

19 Reacties

 1. Ik vind het heel leuk om alle reizen samen met jouw te beleven, dus in alle 10 punten zie ik mezelf in terug en dat we de 10 punten telkens weer mogen herbeleven.

  Ga zo door met schrijven, je doet het geweldig.

  X

  • Lief van je schat, ik doe m’n best. Ik vind het ook super fijn dat we altijd saampjes reizen! Xxx

 2. Leuk artikel weer Sherana! Helemaal eens! En wat mij betreft nr 11: nieuwe lokale smaken en gerechtjes ontdekken! (Oké die staat bij mij eigenlijk op 1 )

  • Hi Ezra, dank je wel! Je hebt helemaal gelijk. Zelf kijk ik er ook altijd heel erg naar uit om de lokale keuken te ontdekken.

  • Hi Naomi. Wat leuk om te horen dat je het artikel met plezier hebt gelezen. En super gaaf dat je binnenkort 5 weken door Europa gaat reizen! Weet je al welke steden je gaat bezoeken? Ik ben benieuwd.

 3. Samen met mijn vrienden ben ik veel op reis geweest door de jaren. Het doet ons goed en het is mooi om te zien hoe de wereld ergens anders is. Nu wij ouders zijn hebben wij het op een laag Pietje staan

 4. Leuke blog weer! Ik sluit mij helemaal aan bij je 10 redenen. Herinneringen maken, mooie bezienswaardigheden, natuur en ga zo door. De wereld heeft zoveel te bieden. Het geeft ook rust, zelfs als je aan actieve vakanties doet :-).

 5. Zo helemaal eens! Voor mij staat er binnenkort weer een leuke trip op de planning. Kijk ik nu al naar uit. even weg van alles, leuke dingen doen, andere steden ontdekken, mooie dingen zien, lekker eten…

 6. ik snap heel goed dat je er blij van word 😀 zou ik ook worden alleen mag ik niet reizen dus ik blijf wel gewoon in ons kikkerlandje genieten 😉

 7. Precies wat jij zegt klopt helemaal! Als ik terugdenk aan alles waar ik ben geweest zijn dit toch wel de punten waar ik aan denk. Wij hopen van de zomer te kunnen gaan reizen en anders blijven we lekker in Nederland en zoeken we hier de mooie plekjes op

 8. Gedeeltelijk mee eens. Het is namelijk niet zo makkelijk om op reis te gaan. Voor mij is het namelijk veel gedoe om te reizen en de comfort die ik thuis heb met al mijn hulpmiddelen, heb ik niet op reis. Dan zit ik in een survival modus. Je geniet dan minder

Schrijf een reactie

Bewaren