Je denkt eindelijk een goede deal te hebben gevonden maar tijdens het boeken kom je erachter dat er allerlei extra kosten bijkomen. De vliegticket die in eerste instantie spotgoedkoop leek, blijkt door deze verborgen kosten uiteindelijk toch niet zo voordelig te zijn. Maar liefst één op de drie aanbieders van vliegtickets adverteert met stuntprijzen om zo consumenten te lokken. Heel misleidend en ondanks dat het niet mag gebeurt het helaas toch. Let dus goed op tijdens het boeken en voorkom dat je voor vervelende verrassingen komt te staan. De verborgen kosten van een vliegticket kunnen namelijk flink oplopen tot wel €200 p.p. In deze blog bespreek ik de meest voorkomende verborgen kosten van een goedkoop vliegticket.

Stoel reserveren

Heb je liever een stoel bij het raam of wil je graag naast je vriend(in) zitten? Bij veel vliegmaatschappijen betaal je een toeslag als je (ruim van tevoren) je eigen stoel wilt kiezen.

Boekingskosten

Boekingskosten, administratiekosten of dossierkosten zijn kosten die in rekening worden gebracht bij het voltooien van de boeking. Het zijn dus kosten waar je als consument niet aan ontkomt wil je uiteindelijk een vliegticket boeken. Deze kosten moeten vooraf al in de advertentieprijs verwerkt zijn. Helaas gebeurt dit in de praktijk niet altijd dus let hier goed op.

Vooraf aangevinkte extra’s

Naast de boekingskosten en luchthavenbelasting waar je niet aan ontkomt, zijn er ook een aantal optionele extra’s. Denk hierbij aan een reisverzekering of een vliegticketgarantie bij faillissement. Bij sommige aanbieders zijn deze opties al automatisch aangevinkt. Ook dit mag niet maar komt wel voor. Lees dus alles goed na want voor je het weet heb je een verzekering afgesloten zonder dat je hierbij stil stond.

Ruimbagage

Voor een korte stedentrip kun je gemakkelijk alleen met handbagage reizen. Je kunt voor het inpakken van je trolley gebruik maken van mijn handbagage checklist. Ga je voor langere tijd weg of reis je buiten Europa, dan heb je vaak iets meer bagage bij je. Je zou denken dat bij intercontinentale vluchten standaard ruimbagage zit inbegrepen. Toch is dit niet altijd zo. Rekent de aanbieder extra kosten voor het inchecken van ruimbagage? Dan kunnen deze kosten niet in de aanbiedingsprijs verwerkt worden. Wel moet voorafgaand aan de boeking duidelijk zijn hoeveel je hiervoor extra moet betalen. De kosten voor het inchecken van ruimbagage kunnen online soms wel oplopen tot €50 p.p. voor een enkele reis.

Vliegticket met overstap

Een directe vlucht is vaak duurder dan een vliegticket met een overstap. Persoonlijk vind ik een korte overstap wel prettig als ik een lange vlucht heb. Waar je wel goed op moet letten is of je geen transitvisum nodig hebt voor je overstap. Zo heb je bijvoorbeeld voor een overstap in Amerika een geldig ESTA nodig. Zelfs als je niet van plan bent om het vliegveld te verlaten. In sommige andere landen mag je een beperkt aantal uur op het vliegveld blijven zonder transitvisum. Is je overstaptijd langer? Dan kan het zijn dat je een transitvisum moet kopen.

Creditcard kosten

Het boeken van een vliegticket met een creditcard heeft zo zijn voordelen. Zo kun je in geval van faillissement van de vliegmaatschappij in sommige gevallen je geld terug vragen en wordt er 24/7 gecontroleerd op fraude. Daarmee is het dus een stuk veiliger om je vliegticket met een creditcard af te rekenen. Helaas wordt hier vaak een toeslag voor gerekend die kan oplopen tot wel €40 extra per persoon!

Zoals je leest kan de prijs van een goedkoop vliegticket aanzienlijk oplopen door alle verborgen kosten. Gek genoeg ben je soms zelfs goedkoper uit bij een vliegmaatschappij die op het eerste oog duurder leek. Onthoud goed dat wanneer iets te mooi lijkt om waar te zijn dit vaak ook zo is.

Schrijf een reactie

Bewaren