Hallstatt is een pittoresk dorpje gelegen in de Oostenrijkse Alpen. Zodra je Hallstatt binnenwandelt is het alsof je in een sprookje beland bent. De houten huizen gestapeld aan de oever van de Hallstätter See, de kromme straatjes, de omliggende bergen, de kerktoren die boven het plaatsje uitsteekt. Hallstatt is betoverend mooi en elke hoek van het dorp kan zo op een ansichtkaart. Niet voor niets staat Hallstatt dan ook bekend als het mooiste dorpje ter wereld. Maak jij binnenkort een uitstapje naar het Oostenrijkse Hallstatt? In deze blog lees je alles wat je moet weten voor je bezoek aan Hallstatt, wat je er kunt doen en wat de beste reistijd is.

Hallstatt houten huizen aan de rivier

UNESCO Werelderfgoed

Hallstatt is een klein dorpje met ongeveer 900 inwoners. In 1997 is Hallstatt toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Vanaf dat moment werd het schilderachtig dorpje steeds populairder bij toeristen. Zó populair dat er in China zelfs een replica van Hallstatt gebouwd is.

gele huis met roze bloemen

Hallstättersee

’s Werelds oudste zoutmijn

Maar Hallstatt is meer dan alleen een mooi dorpje. Hallstatt kent een eeuwenoude geschiedenis en is van oorsprong bekend vanwege haar 7000 jaar oude zoutmijn. Deze zoutmijn gelegen in de bergen op 360 meter boven het dorp, wordt beschouwd als de oudste zoutmijn ter wereld. En het leuke is dat je deze als toerist kunt bezoeken!

Hallstatt kerk huizen

Verliefd koppel in Hallstatt

Bezienswaardigheden Hallstatt

Hallstatt kun je in een paar uur gezien hebben, maar trek voor je uitstapje naar Hallstatt liever een volledige dag uit. Zo kun je op je gemak genieten van al het moois dat Hallstatt te bieden heeft. Bezoek bijvoorbeeld het marktplein in het oude centrum, slenter door het dorp en ontdek de mooiste uitzichtpunten. Ga ondertussen op zoek naar de Waldbachstrub waterval en maak zeker een boottochtje over de Hallstätter See. Voor maar €10 vaar je een half uur over het meer en geniet je van een spectaculair uitzicht over het dorp. Wil je meer weten over de geschiedenis van Hallstatt? Maak dan een rondje door het Welterbemuseum of neem de kabelbaan naar ’s werelds oudste zoutmijn. Een combinatieticket voor de kabelbaan en de zoutmijn kost €36. Best prijzig, maar behalve een retour met de kabelbaan en een rondleiding door de zoutmijn, krijg je ook toegang tot een oude begraafplaats en het panoramisch uitkijkplatform Hallstatt Skywalk.

Hallstatt Marktplatz

Huizen Hallstatt

Vervoer

Ik raad je aan om Hallstatt te bezoeken met de auto. De dichtstbijzijnde grote stad is Salzburg en bevindt zich op een uur rijden. Hallstatt is een autovrije dorp maar je kunt je auto op loopafstand parkeren op één van de drie parkeerterreinen. Het is ook mogelijk om een uitstapje naar Hallstatt te maken met de bus of een combinatie van trein en veerboot.

Uitzichtpunt HallstattKleurrijk straatje

Overnachten

Wil je graag een nachtje verblijven in Hallstatt? Houd er dan rekening mee dat ’s avonds bijna alles dicht is en de meeste accommodaties in Hallstatt aan de dure kant zijn.


Bezienswaardigheden OostenrijkHallstatt gekleurde huizen aan de rivier

Beste reistijd voor je uitstapje naar Hallstatt

Hallstatt is een populaire bestemming en trekt jaarlijks een miljoen toeristen van over de hele wereld. Plan je bezoek aan Hallstatt daarom het liefst buiten het hoogseizoen om. Zelf bezocht ik het Oostenrijkse dorpje halverwege september op een doordeweekse dag. In september is het nog heerlijk weer, maar heb je veel minder last van de massa’s toeristen. Is reizen buiten het hoogseizoen voor jou geen optie? Vermijd dan in ieder geval de weekenden en ga zo vroeg mogelijk op pad.

Met wie maak jij binnenkort een uitstapje naar Hallstatt?

Alles wat je moet weten voor je bezoek aan Hallstatt

Schrijf een reactie

Bewaren