Tegenwoordig fotografeer ik steeds vaker met mijn smartphone en gebruik ik mijn spiegelreflexcamera eigenlijk nog maar zelden. Bijna alle foto’s op mijn blog heb ik gemaakt met mijn mobiele telefoon. Fotograferen met je smartphone is heel simpel maar er zijn wel een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. In deze blog bespreek ik ze en geef ik tips om mooie foto’s met je smartphone te maken.

1. Investeer in een smartphone met een goede camera

Als je van plan bent om veel met je smartphone te gaan fotograferen, investeer dan in een smartphone met een goede camera. De meeste smartphones hebben inmiddels wel een goede camera, toch verschilt de kwaliteit van de smartphonecamera per merk. Zelf fotografeer ik al anderhalf jaar met mijn iPhone 8 Plus en ik ben hier nog steeds heel tevreden over.

2. Maak je lens regelmatig schoon

Een schone lens is een must voor scherpe smartphonefoto’s. Telkens wanneer je je smartphone in je tas of zak stopt kan er stof of vuil op de lens terecht komen. Als je dit laagje laat zitten krijg je doffe en onscherpe foto’s. Maak daarom het liefst iedere keer wanneer je een foto maakt de lens even schoon. Dit geldt voor de back -en frontcamera.

3. Houd je smartphone stabiel

Als je een foto maakt is het natuurlijk belangrijk om je smartphone zo stabiel mogelijk te houden. Mocht je hier moeite mee hebben dan kan een statief je hierbij helpen.

4. Fotografeer bij daglicht

Fotograferen bij daglicht levert altijd de mooiste foto’s op. De kleuren zijn realistischer en je hebt minder snel last van ruis.

5. Gebruik geen flitser

Voor nachtfotografie gebruiken de meeste mensen de flitser van de smartphone. Deze is erg fel en geeft vaak een onnatuurlijk effect. In plaats van de flitser te gebruiken kun je liever een zaklamp boven je smartphone houden. Op de foto hieronder zie je welk resultaat dit oplevert.
Tips om mooie foto's te maken met je smartphone: geen flitser gebruiken.

6. Tik op het hoofdonderwerp om scherp te stellen

Als het goed is stelt je smartphonecamera automatisch scherp op het hoofdonderwerp van je foto. Mocht dit niet zo zijn dan los je dit eenvoudig op door het hoofdonderwerp aan te tikken op je beeldscherm. Je smartphonecamera zal dan scherpstellen op het hoofdonderwerp en de achtergrond lichtjes vervagen. Voor dit effect kun je ook gebruikmaken van de portretfunctie op je smartphone.

7. Stop met inzoomen

Hoewel sommige smartphone’s tegenwoordig een goede zoomfunctie hebben, krijg je door Inzoomen vaak toch nog kwaliteitsverlies. Als je een object van dichtbij op de foto wil hebben, kun je de foto liever van ver maken en deze achteraf bijsnijden.

8. Bewerk je foto’s na

Door je foto’s na te bewerken worden je smartphonefoto’s nog mooier. Het makkelijkste vind ik om mijn foto’s direct vanaf mijn smartphone te bewerken. Eerder schreef ik al een blog over mijn favoriete fotobewerking apps voor je smartphone. Je kunt ze gratis downloaden in de App Store en Play Store.

9. Fotografeer vanuit verschillende invalshoeken

Vroeger maakte ik alle foto’s recht van voren. Op zich prima maar wel een beetje saai. Tegenwoordig speel ik met verschillende invalshoeken en dit levert veel leukere plaatjes op.

Wanneer je al deze tips toepast zit je smartphone binnen no-time vol met mooie (reis)foto’s. Als ik ergens bang voor ben op reis is het wel dat ik mijn smartphone verlies en daarmee mijn kostbare vakantieherinneringen. Daar heeft SanDisk nu gelukkig een oplossing voor, namelijk: de iXpand Flash Drive voor iPhone en de Dual Drive USB Type-C voor Android. Met deze handige gadget maak je een back-up van je bestanden en maak je je geheugen weer vrij. Het werkt heel simpel. Je download de app, plugt de stick in je smartphone en je foto’s worden vervolgens gekopieerd naar de geheugenstick.

Fotografeer jij liever met je smartphone of met een camera?

Tips om mooie foto's te maken met je smartphone.

* Dit artikel bevat affiliate links.

15 Reacties

 1. Hmmm, ik zat net te twijfelen over het aanschaffen van een camera.. mijn smartphone is een keer gestuiterd en de foto’s zijj sindsdien niet zo mooi meer. Maar misschien is een nieuwe telefoon een beter idee…

 2. Goede tips! k heb bewust een iPhone 11 pro gekocht voor de camera al wissel ik deze wel af met mijn Canon Powershot, als ik naar blogevents ga of op stap dan heb ik beide mee en normaliter alleen mijn mobiel.

 3. Goede tips! Naast bloggen fotografeer ik. Ik doe dat met een spiegelreflexcamera. Ik heb nog een iPhone 6 Plus en deze maakt niet echt mooie foto’s, ik maak dan ook zelden foto’s met mijn smartphone. Ik heb dagelijks een systeemcamera in mijn tas zitten, dus als het nodig is, dan kan ik daarmee foto’s maken.

  • Hoi Georgina! Als je dagelijks een spiegelreflexcamera in je tas hebt zitten is het inderdaad zonde om foto’s te maken met je iPhone. Het lijkt me wel heel zwaar om iedere dag een systeemcamera mee te sjouwen.

 4. Als ik bewust ergens naar toe ga om foto’s te maken, dan doe ik dat het liefst met mijn camera. Maar mijn telefoon is een goed alternatief en die foto’s gebruik ik dan voor Instagram.

   • Ja voornamelijk met mijn mobiel ook. Puntje 3 is heel lastig voor me omdat mijn handen best veel trillen altijd. En om rond te lopen met een statief heb ik weer geen zin in.

 5. Liever met de (spiegelreflex) camera, maar ik merk dat ik het steeds meer een gedoe vind om zo’n best zware camera mee te nemen. Uiteindelijk – toen een van mijn lenzen het begaf – hebben we geïnvesteerd in dé vlogcamera, de compacte Canon Powershot G7X Mark II. Ideaal! Spiegelreflex-kwaliteit en via een app en wifi zo op je smartphone te zetten en te bewerken. Toch merk ik wel dat ik steeds vaker gewoon mijn telefoon gebruik. Alleen de kwaliteit van de camera hè. Ik heb een (nieuwe) iPhone7 maar ik ben stiekem toch wel een tikje jaloers op de kwaliteit van de camera’s van de nieuwere modellen…

  • Hai Rory, ik vond het ook een gedoe om de spiegelreflexcamera inclusief lenzen mee te sleuren op reis. Net als jij heb ik toen ook een vlogcamera gekocht. Alleen niet die van Canon maar van Sony. Ik vind de vlogcamera nog steeds heel fijn maar gebruik hem wel veel minder sinds ik mijn iPhone 8 Plus heb.

Schrijf een reactie

Bewaren