Je trip naar Dubai is niet compleet zonder een uitstapje naar de traditionele Dubai souks. Op deze Arabische markten koop je de leukste souvenirs voor jezelf en voor je vrienden/familie thuis. In Dubai heb je veel verschillende souks maar de meest bekende zijn de Gold Souk, Spice Souk en de Textile Souk. Deze souks bevinden zich in het oude gedeelte van Dubai: Deira & Bur Dubai.

Zodra je richting de souks loopt hoor je vanuit alle hoeken “Come look in my shop, just look”, “I give you cheap price”, “Almost free for you madam”. De verkopers in de souk willen maar al te graag dat je een kijkje neemt in hun shop. Nadat je een paar winkeltjes in de souk hebt bezocht zul je gauw merken dat de meesten dezelfde soort spulletjes verkopen. Heb je dus geen zin meer om ieder winkeltje van de souk binnen te lopen? Een vriendelijke “no thank you” of “sorry” zorgt ervoor dat de verkopers je verder met rust laten.

Dubai city of gold Dubai souks.

Gold souk Dubai souks.

Gold Souk

Ik begin mijn middagje rondstruinen in de Gold Souk in Deira. De Gold Souk is een van de goedkoopste plekken ter wereld om goud te kopen. Niet voor niets wordt het emiraat daarom ook wel “city of gold” genoemd. Ik heb in mijn hele leven nog nooit zoveel goud bij elkaar gezien! Kettingen, oorbellen, horloges, armbanden. In alle soorten en maten. Geelgoud, witgoud of roségoud met parels of zelfs met diamanten! In de Gold Souk valt het snel op dat de sieraden geen prijskaartje hebben. De prijs wordt namelijk bepaald het gewicht van het goud, de maakkosten en de onderhandel skills van de klant. Ja dat lees je goed, ook in de Gold Souk mag je afdingen. Zorg wel dat je op de hoogte bent van de huidige goudprijs. Deze vind je op een groot scherm middenin de Gold Souk.

Spice souk Dubai souks.

Spice souk

Ietsjes verderop voorbij de Gold Souk kom je de Spice Souk tegen. Je ruikt de verschillende kruiden en specerijen al van een afstand. Ik heb echt mijn ogen uitgekeken. Al die prachtige kleuren en geuren. Ik kreeg spontaan zin om te gaan koken! Saffraan is een specerij dat relatief goedkoop is in Dubai. Hier heb ik dus flink van ingeslagen. Daarnaast heb ik ook Arabische en Indiase specerijen gekocht. Naast kruiden en specerijen kun je ook gedroogd fruit, noten en Arabische koffiebonen kopen in de Spice Souk. Je kunt ze voor jezelf kopen maar ze zijn ook verpakt in schattige cadeauverpakkingen. Heel leuk om mee te nemen als souvenir voor het thuisfront.

Pashmina old souk Dubai souks.

Textile souk

Aan de overkant van de Spice Souk vind je de Textile Souk. Deze souk wordt ook wel de Old Souk genoemd en ligt in de wijk Bur Dubai. Om van Deira naar Bur Dubai te gaan moet je de Dubai Creek oversteken. Dit kan heel goedkoop met de watertaxi oftewel de abra. De abra is een boot gemaakt van hout zonder railing. Het reizen met de abra is heel veilig zolang je gedurende de rit rustig blijft zitten. Houd ook je spullen goed vast zodat ze niet in het water vallen. Het ritje met de abra kost slechts 1 Dirham (= € 0,25) en duurt ongeveer vijf minuten.

Abra Dubai creek Dubai souks.

Ook in de Textile Souk doen de verkopers er weer alles aan om hun spullen te verkopen. Hoewel ik dit natuurlijk begrijp en me er eerder eigenlijk niet aan stoorde was dit in de Textile Souk wel anders. Na een tijdje raakte ik het toch echt zat dat ik niet gewoon even rustig kon rondkijken. Gelukkig heb ik wel een paar leuke spulletjes gescoord bij de winkeltjes waar ik wel ongestoord kon winkelen. In de Textile Souk kun je hele mooie souvenirs kopen. Je hebt er kleurrijk servies, prachtige authentieke lampen en mooie traditionele Arabische kledij.

Pas op met namaakartikelen

In de souks lopen op verschillende plekken mannen rond die proberen designer tassen en andere accessoires verkopen. “Prada, Gucci, Armani, Chanel bags” roepen ze dan. Dit zijn echter namaakartikelen die in een apart kamertje ergens in de souk staan opgeslagen. Loop nooit mee met deze mannen! Behalve dat dit natuurlijk ontzettend gevaarlijk is, is het invoeren van namaakartikelen ook uiterst verboden in Nederland.

Grand souk Dubai.

Onderhandelen = een must

In de Dubai souks is het heel gebruikelijk om te onderhandelen over de prijs. Sterker nog, het wordt zelfs verwacht dat je het doet. Wanneer je dus iets ziet wat je graag zou willen hebben vraag dan naar de prijs en doe hier vervolgens een tegenbod op dat 90% lager ligt dan de vraagprijs. De verkoper zal hier het uiteraard niet mee akkoord gaan maar zal wel weer een tegenbod doen waar jij dan weer op moet reageren. Zo komen jullie uiteindelijk tot een prijs die voor beide partijen acceptabel is. Lukt het je niet om tot een schappelijke prijs te komen met de verkoper? Loop dan weg en je zult zien dat de verkoper je terug zal roepen met een nieuw bod.

In sommige gevallen kan het voorkomen dat de verkoper je niet terug zal roepen. De verkoper is het dan echt niet eens met jouw bod of hij is misschien geïrriteerd geraakt tijdens het onderhandelen. Dit kan natuurlijk gebeuren, iedereen heeft weleens zijn dag niet. Probeer hier niet te lang mee te zitten en kijk verder. De kans is namelijk groot dat je hetzelfde item ergens anders in de souk ook kunt kopen. In het begin had ik best veel moeite met het onderhandelen. Ik wilde de verkoper niet beledigen maar wilde ook niet de hoofdprijs betalen. Inmiddels gaat het onderhandelen me wel iets gemakkelijker af (oefening baart kunst!) maar ik blijf het soms nog lastig vinden.

Alladinschoentjes Textile souk Dubai souks.

Shopping Malls in Dubai

In Dubai heb je naast de traditionele souks ook een groot aantal shopping malls. De shopping malls zijn over the top en je kunt er veel meer dan alleen goed shoppen. Naast internationale modemerken vind je er een onderwaterdierentuin, skihal, overdekt pretpark en een ijsbaan. Echt niets is te gek voor de extravagante shopping malls van Dubai. Ik schreef eerder een blogpost over de Top 5 shopping malls in Dubai.

Shop jij liever in grote shopping malls of op traditionele markten?

Spice souk Dubai souks.

Schrijf een reactie

Bewaren