Op aanraden van meerdere locals in India vierden wij vorig jaar het Holi festival in Mathura. Met de lokale bus reisden we in een paar uur van Delhi naar Mathura. Een spannende busrit die ik absoluut niemand zou aanraden. Volgens de receptioniste van onze hostel is het reizen met de bus in India hartstikke veilig en niets om je zorgen over te maken. Gelukkig is er ook niets gebeurd maar dat had zomaar anders kunnen aflopen. Lees hier alles over ons grote avontuur en waarom het reizen met de bus in India niet mijn voorkeur heeft.

Is dit niet de bus naar Mathura?

We waren al ruim van tevoren aanwezig bij het busstation in Noida in Delhi. Het was heel onduidelijk welke bus er richting Mathura ging. Van tevoren hadden we al bustickets gekocht voor het geval dat de bussen vol zouden zitten vanwege Holi. Dat de bussen volgeboekt waren hield de locals echter niet tegen. Ze bleven maar proppen en sommigen klommen zelfs het dak op voor een “zitplek”. Ik was allang blij dat wij wel zitplaatsen in de bus hadden. Onderweg raakten we aan de praat met een Indiaas stel. Ik vroeg ze of ze weleens eerder Holi gevierd hadden in Mathura waarop ze antwoordden: “Ja, maar we vieren het dit jaar in Agra”. Vanaf dat moment brak bij mij lichte paniek uit. Gaat deze bus niet naar Mathura?! Na wat rondvraag bleek dat de bus een tussenstop zou maken in Mathura. Wat ik niet wist was dat ze hiermee bedoelden dat ze midden op de snelweg zouden stoppen en dat je dan als een malle uit moest stappen.

En toen werd het donker..

Het was inmiddels al donker aan het worden wat de situatie er niet beter op maakte. Het Indiase stel met wie we aan de praat waren geraakt zag waarschijnlijk de zweetdruppels op ons voorhoofd en vroeg daarom in de bus rond wie er nog meer naar Mathura gingen. Dinesh, een man van begin 30, zei dat we ons geen zorgen hoefden te maken en dat hij ons zou helpen. Hij zag er vriendelijk uit dus besloten we hem te volgen. Echt een andere keus hadden we ook niet.

Via de vangrail naar beneden

Na ruim 2,5 uur rijden bracht de chauffeur de bus tot stilstand, midden op de Yamuna Expressway. We stapten uit en liepen als de bliksem de snelweg af. Via de vangrail liepen we langzaam naar beneden. Het was inmiddels pikdonker geworden en er was geen trap, enkel een steile zandheuvel. Na ongeveer 800 meter lopen zagen we lantaarnverlichting en twee tuktuks. Samen met Dinesh stapten we een tuktuk in en reden we richting de stad. Dinesh moest er eerder uit bij het treinstation maar vroeg de chauffeur om ons veilig naar ons hostel te brengen. We waren Dinesh zó dankbaar en boden uiteraard aan om voor de hele tuktuk rit te betalen. Hij wilde dit absoluut niet en betaalde de chauffeur voor het stuk tot het treinstation. Uiteindelijk heeft de chauffeur ons gelukkig veilig afgezet bij ons hostel.

Terug met de auto

Diezelfde avond hebben we alvast ons vervoer terug geregeld voor de volgende dag. We hadden voor de bus een retourticket gekocht maar je begrijpt natuurlijk dat we diezelfde route niet opnieuw wilden afleggen. Bovendien zouden we dan ’s avonds ergens midden op de snelweg moeten opstappen. En dan moet je maar hopen dat je op de juiste plek staat en in de juiste bus stapt. Er zijn genoeg verhalen bekend waarbij dit niet goed afloopt. De eigenaar van het hostel waar we verbleven vertelde ons dat een ander stel morgen met de auto terug zou reizen naar Delhi. En dat ze toevallig nog op zoek waren naar nog twee mensen om zo de kosten voor de rit te delen. Samen reisden we de volgende dag terug naar Delhi maar eerst zouden we natuurlijk het Holi feest gaan vieren. Daar waren we immers voor naar Mathura gereisd.

Benieuwd hoe het was om Holi in Mathura te vieren? Lees hier de blog die ik erover schreef. Behalve mijn ervaring deel  ik ook praktische tips die van pas komen als je van plan bent Holi in India te gaan vieren.

Zou jij ervoor kiezen om met de bus te reizen door India? Of geef je de voorkeur aan een ander vervoersmiddel?

Reizen met de bus in India

12 Reacties

  1. Oh my God! Ik weer niet of mijn ‘hartje’ dat zou aankunnen hoor. Je hoort toch vanalles over dat vervoer in India.. Gelukkig er heelhuids vanaf gekomen!!!

  2. Jeetje zeg, even vlug uitstappen midden op de snelweg in het pikdonker lijkt me ook helemaal niks!

  3. Levensgevaarlijk! Achteraf gezien is het wel vermakelijk om te vertellen op feestjes en partijen, maar het had inderdaad anders kunnen aflopen. Ook weer van geleerd! En dank voor de tip, als ik ooit in India ben, dan ga ik dus niet met de bus.

    • Hai Georgina! Inderdaad een leuk verhaal om te vertellen op feestje, maar zou het absoluut geen tweede keer doen hoor. Ik ben blij dat het zo is afgelopen en hoop via deze weg anderen te informeren zodat ze weten wat ze kunnen verwachten.

  4. het klinkt als een geweldig avontuur. Als ik je zo lees, zou ik het wel doen, mits ik overdag aankom!

  5. Het is de reden dat wij in India een georganiseerde reis hebben gedaan. Terwijl ik toch echt van het vliegretour en de rest red ik me wel ben. Gelukkig ben je veilig aangekomen. India is wel een prachtig land. Zij het dat het niet overal even schoon was. Maar wel een geweldige ervaring rijker.

  6. Jeetje, wat een horror verhaal. Ik zou dit dus echt helemaal niet trekken en op zijn minst heel hard zijn gaan huilen. Wel een heel avontuur zo.

Schrijf een reactie

zes + 1 =

Bewaren