Piazza Navona is zonder twijfel het mooiste en levendigste plein van Rome. Vooral later in de middag is het hier heel gezellig. Het plein bevindt zich in het historisch centrum van Rome en wordt gekenmerkt door bouwwerken, restaurants, fonteinen en straatartiesten.

Op Piazza Navona kom je verschillende bezienswaardigheden tegen maar eigenlijk is het plein zelf al een bezienswaardigheid op zich. Jaarlijks bezoeken duizenden toeristen dit plein maar wist je dat het er vandaag de dag heel anders uit ziet dan vroeger? Oorspronkelijk was het namelijk een atletiekstadion met ruimte voor 20.000 toeschouwers. Dat verklaart de bijzonder langgerekte vorm van het plein.

Neptunusfontein Piazza Navona Rome.

Fonteinen

Piazza Navona telt in totaal drie fonteinen. De grootste is La Fontana dei Quattro Fiumi en deze vind je in het midden van het plein. De obelisk van de Vierstromenfontein is maar liefst 16,54 meter hoog! La Fontana dei Quattro Fiumi is ontworpen tussen 1648 en 1651 en is een van Bernini’s grootste meesterwerken. Rondom de fontein zitten vier riviergoden die verwijzen naar de grote rivieren in de wereld: de Ganges (Azië), de Nijl (Afrika), de Rio de la Plata (Amerika) en de Donau (Europa). Naast de Vierstromenfontein bevinden zich nog twee kleinere fonteinen op het plein namelijk: Fontana del Nettuno (Neptunusfontein) en Fontana del Moro (Morenfontein).

Sant'Agnese Basiliek Piazza Navona Rome.

Sant’Agnese basiliek

Vlak voor de Vierstromenfontein ligt de Sant’Agnese basiliek. Deze witte barokke kerk werd in 1652 ontworpen door Girolamo Rainaldi in opdracht van paus Innocentius X. In de periode van 1653-1668 werd de voorgevel afgewerkt door barokarchitect Francesco Borromini. Sant’Agnese wordt beschouwd als een van zijn grootste meesterwerken. Toch was het niet Borromini die de basiliek afwerkte maar Carlo Rainaldi, de zoon van Girolamo Rainaldi.

Palazzo Braschi

In het Palazzo Braschi is sinds 1930 het Museo di Roma gevestigd. Het Museum van Rome wordt gezien als een van de mooiste musea van Rome. De collectie bestaat uit meer dan 100.000 kunstwerken waaronder schilderijen, beeldhouwwerken, kostuums, tekeningen en foto’s. Koop hier alvast je ticket.

Piazza Navona Rome.

Straatartiesten

De fijne sfeer op het Piazza Navona komt voor een groot deel door de aanwezigheid van kunstenaars en straatmuzikanten. De kunstenaars zijn hartstikke getalenteerd dus laat zeker een portret of karikatuur van jezelf maken.

Spaghetti Bolognese en Pizza.

Restaurants

Piazza Navona barst van de restaurants, cafés en terrasjes. Over het algemeen wordt het afgeraden om hier te gaan eten vanwege de zogenoemde ’tourist traps’. Tegen alle adviezen in ben ik hier de laatste keer toen ik in Rome was toch een keer gaan eten. Het eten was hartstikke lekker, de service was prima en zelfs de rekening viel best mee. De naam van het restaurant was Dolce Vita en biedt een mooi uitzicht op de Neptunusfontein en de Sant’Agnese basiliek.

Vierstromenfontein Piazza Navona Rome.

*Dit artikel bevat een affiliate link.

7 Reacties

  1. Ik vond het Piazza Navona ook één van de mooiste plekken van Rome, zeker ’s avonds, als het minder druk is. Ik heb er nog nooit gegeten of gedronken, maar vertoef er altijd wel even als ik in Rome ben!

Schrijf een reactie

drie × vijf =

Bewaren