Hoewel ik snak naar nieuwe avonturen, liet ik in mijn vorige blogpost al weten dat ik voorlopig in Nederland blijf. Maar gelukkig zijn er ook in eigen land genoeg plekken die ik nog wil zien. Dit jaar hoop ik er alvast een aantal van mijn lijstje af te kunnen strepen. Kijk je mee welke plekken er nog op mijn Nederland Bucketlist staan?


1. Zaanse schans

Jaarlijks komen er ruim twee miljoen bezoekers af op de Zaanse Schans, waaronder veel toeristen. Hollandser krijg je het namelijk haast niet! Een kijkje in een klompenmakerij, een rondvaart langs de windmolens en een proeverij in een kaasmakerij. Het hoort allemaal bij een bezoek aan de Zaanse Schans. Als er ooit een goed moment zou zijn om de toerist in eigen land uit te hangen, dan is het nu wel.

2. Tulpenvelden op Goeree-Overflakkee

Tot voor kort wist ik geeneens van het bestaan van deze kleurrijke tulpenvelden af, maar ik ben fan! Volgens mij zijn de tulpenvelden op Goeree-Overflakkee nog nooit zo druk bezocht als dit jaar. Maar zeg nou zelf, wie kan er niet verliefd op worden na al die mooie Instagram-foto’s?!

3. Volendam

Het beeld dat ik van Volendam heb, is dat het er oer-Hollands is en zó anders dan het stadsleven dat ik gewend ben. Het lijkt me heerlijk om door dit vissersdorpje rond te dwalen. Uiteraard wil ik dan wel de full Volendam experience, inclusief foto in Volendamse klederdracht en vis in Butter en Eek!

4. Alkmaar

Ik heb ooit ergens gelezen dat Alkmaar de leukste winkelstad van Nederland is. Dit was wel een paar jaar geleden en volgens mij staat er inmiddels weer een andere stad op nummer één. Toch ben ik nog steeds niet in Alkmaar geweest dus het wordt hoog tijd dat ik hier verandering in breng!

5. Vlieland

Ook de Waddeneilanden staan nog op mijn lijstje en van wat ik heb gelezen spreekt Vlieland mij het meeste aan. De rust, de duinen en het dorpje Oost-Vlieland. Lijkt me heerlijk om hier een romantisch weekendje door te brengen!

6. UNESCO Werelderfgoed Kinderdijk

Op slechts 15 km ten oosten van Rotterdam ligt het dorpje Kinderdijk. Het dorp is bekend om de 19 wereldberoemde molens die sinds 1997 officieel op de UNESCO Werelderfgoedlijst staan. Ik zie regelmatig bijzondere plaatjes voorbij komen van de 18e-eeuwse molens. Ook leuk om te weten is dat 15 van de 19 molens nog altijd bewoond zijn. Binnenkort hoop ik een uitstapje te kunnen maken naar de Kinderdijk. Mijn plan is dan om er met de waterbus naartoe te reizen en het Hollandse polderlandschap per fiets te gaan verkennen.

7. Giethoorn

Giethoorn is zo’n plek die ik normaal gesproken liever vermijd omdat het er zomers vol staat met toeristen. Zonde, want het idyllisch dorpje behoort tot de mooiste plekken van Nederland. Niet voor niets wordt Giethoorn ook wel het Venetië van Nederland genoemd. Je kunt er een bootje huren en varen door de grachten. Ook de natuur schijnt hier prachtig te zijn. Dit jaar zal het wel meevallen met de massa’s toeristen dus ik zeg: de perfecte timing voor een bezoekje!

8. De Veluwe

Denk je aan de Veluwe, dan denk je natuurlijk aan het prachtige natuurgebied. Volgens velen is het zelfs het mooiste natuurgebied van Nederland. Ik ben er weleens in de buurt geweest maar heb nooit de tijd genomen om de omgeving uitgebreid te ontdekken. Het leukste lijkt mij op dit met de fiets te doen, alhoewel wandelen ook heel fijn klinkt!

9. Nederlands Openluchtmuseum Arnhem

Het zou kunnen dat ik hier als kind ooit geweest ben, maar daar kan ik me niets van herinneren. Vroeger hield ik totaal niet van musea en nog steeds zou ik mezelf geen museumliefhebber noemen. Toch vind ik het tegenwoordig wel de moeite waard om tijdens een stedentrip één of twee musea mee te pakken. En een museum in de buitenlucht lijkt me helemaal geweldig! Het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem is – na de musea in Amsterdam – één van de drukst bezochte musea van Nederland.

10. Bloesempark Amsterdam

Dit jaar zou ik voor eerst een bezoekje brengen aan het Bloesempark in Amsterdam. Maar vanwege corona heb ik besloten om mijn bezoek tijdens de bloeiperiode uit te stellen. Tot mijn grote verbazing zag ik op het nieuws dat het er alsnog hartstikke druk was! Hopelijk lukt het volgend jaar om het Amsterdamse Bloesempark alsnog te bezoeken.

11. Kerstmarkt Valkenburg

Ik ben gek op kerstmarkten en ieder jaar probeer ik er wel één of twee te bezoeken. De kerstmarkt in Valkenburg behoort tot de leukste kerstmarkten van Nederland, dus daar móét ik heen! De kans zit er natuurlijk dik in maar laten we hopen dat de kerstmarkten dit jaar niet afgelast zullen worden.

Dit was hem dan, mijn Nederland Bucketlist. Welke plekken heb jij al kunnen afstrepen? 

2 Reacties

 1. Veel van jouw plekken staan ook nog op mijn lijstje hoor. Nog zooooo veel te zien en doen. Ik ben een keer ’s winters naar het Openlucht Museum in Arnhem geweest. Met vuurkorfjes, schaatsen, oude ambachten, leuke kraampjes. Vond het toen zo sfeervol! Dus dat is in ieder geval de moeite.
  Groetjes!

  • Hi Esther,

   Fijn om te weten dat ik niet de enige ben die nog zoveel moois in eigen land moet ontdekken, haha. ’s Winters naar het Openlucht Museum in Arnhem klinkt goed! Jouw beschrijving doet me denken aan de sfeer op een kerstmarkt en daar houd ik wel van. Dank je wel voor de tip!

   Groetjes,
   Sherana

Schrijf een reactie

10 + 7 =