Het volgen van een kookcursus op Bali is echt een must-do activiteit als je het mij vraagt. Je kunt bijna overal op Bali terecht voor een kookcursus en hebt de keuze uit tientallen aanbieders. Tijdens mijn verblijf in Ubud volgde ik de Paon Bali Cooking Class. Deze kookcursus staat in de top 10 van beste kookcursussen op Bali. Bij het boeken van de kookcursus heb je de keuze uit een ochtendcursus of een middagcursus. Ik raad je aan om te kiezen voor de ochtendcursus omdat er dan een bezoek aan de ochtendmarkt is inbegrepen.
Rondleiding Ubud markt voorafgaand aan kookcursus op Bali.

Ochtendmarkt

Om 8.15 uur werden we opgehaald voor een rondleiding op de ochtendmarkt. Iedere ochtend van 05.00 uur tot 09.00 uur doet de lokale bevolking van Ubud hier de dagelijkse boodschappen. Ze kopen hier onder andere vers fruit, groenten, kruiden, vis en vlees. Maar ook worden hier offermandjes, bloemen, lekkernijen en wierook gekocht waarmee de Balinezen dagelijks offers brengen aan de goden. Vanaf 9.00 uur wordt de ochtendmarkt omgebouwd naar een toeristische markt waar je terecht kunt voor handgemaakte Balinese souvenirs.

Tijdens de rondleiding kregen we uitleg over de ingrediënten die we later zouden gebruiken tijdens de kookcursus. Er werd wel expliciet bij gezegd dat de ingrediënten die wij zouden gebruiken absoluut niet hier vandaan kwamen. Niet iedereen is namelijk te spreken over de kwaliteit van de producten die worden verkocht op de ochtendmarkt. Na de tour was het tijd om te vertrekken naar de kookcursus.

Gastheer en gastvrouw Paon Bali kookcursus op Bali.

Warm ontvangst

Het was ongeveer een kwartiertje rijden naar het prachtige huis van meneer Wayang en mevrouw Puspa. We werden hartelijk ontvangen met een verkoelend welkomstdrankje. De gastheer en gastvrouw vertelden intussen wat meer over zichzelf. Ze waren beiden zo aardig, grappig en gastvrij. De liefde spatte er van af!

Pinda's fijn stampen tijdens Paon Bali kookcursus op Bali.Kruiden fijn stampen tijdens Paon Bali kookcursus op Bali.

Hakken, snijden en stampen

Na een korte introductie was het tijd om te starten met de kookcursus. De groep bestond uit ongeveer 10 tot 12 mensen en ieder “koppel” kreeg zijn eigen gaspit. We begonnen met het hakken, snijden en het fijn stampen van de ingrediënten. Daarna kon het echte koken beginnen. Na het bereiden van maar liefst acht gerechten konden we met z’n allen smullen van een uitgebreide Balinese lunch.

Vis gerold in bananenblad tijdens kookcursus op Bali.Zelfgemaakte Balinese lunch gemaakt tijdens de Paon Bali kookcursus op Bali.

LUNCHTIJD

Heldere champignonsoep met groenten gemaakt tijdens kookcursus op Bali.Sup Jamur – Heldere champignonsoep met groenten

Kip in kokoscurry gemaakt tijdens kookcursus op Bali.Kare Ayam – Kip in kokoscurry

Gefrituurde tempeh gemaakt tijdens kookcursus op Bali.Tempe Kering – Gefrituurde tempeh in zoete ketjap saus

Gado Gado gemaakt tijdens kookcursus op Bali.Gado Gado – Groenten overgoten met pindasaus

Gestoomde vis in bananenblad gemaakt tijdens kookcursus op Bali.Pepes Ikan – Gestoomde vis in bananenblad

Salade van kousenband en geraspte kokos gemaakt tijdens kookcursus op Bali.Jukut Urab – Salade van kousenband en geraspte kokos

Kipgehakt gegrild op een bamboe stokje gemaakt tijdens kookcursus op Bali.Sate Lilit Ayam – Kipgehakt gegrild op een bamboe stokje

Gekookte banaan in palmsuikersiroop gemaakt tijdens kookcursus op Bali.Kolak Pisang – Gekookte banaan in palmsuikersiroop

Balinese man grillt kipspiesjes tijdens kookcursus op Bali.

Gratis ophaal –en terugbrengservice

Zoals ik eerder al zei is een kookcursus echt de moeite waard tijdens je verblijf op Bali. Je kunt je hier inschrijven voor de Paon Bali kookcursus. De kookcursus is informatief, interactief en je leert op een leuke wijze de Balinese keuken kennen. Voor de kookcursus betaal je omgerekend €20 per persoon. Wanneer je verblijft in het Ubud gebied is er ook een gratis ophaal –en terugbrengservice inbegrepen in de prijs van de kookcursus.

Kokoscurry bereiding tijdens kookcursus op Bali.Aan het einde van de cursus krijg je alle recepten mee zodat je de gerechten ook thuis kunt maken. Vrijwel alle ingrediënten zijn te koop bij de toko en zelfs bij sommige supermarkten in Nederland. Zowel ervaren als onervaren hobbykoks zullen zich vermaken tijdens de Paon Bali kookcursus.

Vind jij het ook leuk om een kookcursus te volgen op vakantie?

4 Reacties

  1. Oh, dit ziet er zo lekker uit! Ik heb van het jaar ook een kookcursus in Thailand gevolgd, en was verbaasd over hoeveel je er echt van opsteekt. EN ik kan het nu nog! Dus als ik in Bali ben, ga ik zeker een kookcursus doen, en deze lijkt een goede kanshebber. njammie!

    • Hi Karen, wat leuk dat je een kookcursus hebt gevolgd in Thailand. Mocht ik Thailand ooit bezoeken, dan zal ik daar zeker ook een kookcursus gaan volgen!

      Net als jij was ik ook aangenaam verrast door de kookcursus. Ik vond vooral de interactie erg leuk en super fijn dat je de recepten mee krijgt. Oh ja, en het eten was om te smullen!

  2. Wat een heerlijke gerechten! Super, Indonesisch eten. Ik volgde in Nederland al diverse kookcursussen. Ook in Thailand is een kookcursus plus een bezoek aan de markt idd een aanrader zoals Karin zegt. Meestal kook ik gerechten die ik op een vakantie maakte thuis niet meer maar het zijn altijd toffe herinneringen 🙂

    • Hi Margreet, ik ben ook echt gek op Indonesisch eten. Moet wel eerlijk bekennen dat ik de gerechten ook niet heel vaak heb bereid sinds ik terug ben maar de herinnering blijft voor het leven!

Schrijf een reactie

Bewaren