Als je in Venetië bent is het absoluut een must om een bezoekje te brengen aan de buureilanden Murano en Burano. Hoewel de namen bijna hetzelfde lijken, zijn de eilandjes toch heel verschillend van elkaar. In Murano wordt Venetiaans glaswerk gemaakt en Burano staat vooral bekend om de vrolijk gekleurde huisjes. De eilanden zijn niet heel groot dus je kunt ze gemakkelijk in een dag bezoeken. Maak hiervoor gebruik van de openbare waterbus oftewel de vaporettoVaporetto vanuit Venetië naar Murano en Burano.

Reizen met de vaporetto

Voor het reizen met de vaporetto kun je een losse ticket, een dagticket of een meerdaagse ticket kopen. Zelf koos ik ervoor om een dagticket van €20 te kopen. Losse tickets kosten namelijk al €7. Ben je van plan om meerdere dagen gebruik te maken van de vaporetto? Dan is het beter om een meerdaagse ticket te kopen. Hier vind je de actuele prijzen.

Murano

Je kunt de vaporetto nemen vanaf Fondamente Nove of vanaf San Zaccaria. Vanaf Fondamente Nove ben je in tien minuten al in Murano. Verblijf je in de buurt van het San Marco plein, dan is de opstapplaats San Zaccaria dichterbij.  Met lijn 4.1 doe je er dan wel een uur over en met lijn 4.2 ongeveer 40 minuten. Ik heb de vaporetto gepakt vanaf Fondamente Nove maar ik had eigenlijk wel nog iets langer in de vaporetto willen blijven zitten. Ik bedoel, wat is er nu fijner dan op een zomerse dag te varen langs de mooiste plekjes van Venetië?

Klokketoren in Murano.

Murano: het glaseiland

In 1291 moesten alle glasblazers in Venetië verplicht naar Murano verhuizen. Dit zou te maken hebben met het brandgevaar van het glasblazen. Velen denken echter dat dit slechts een smoesje van de overheid was om zo de kunst van het glasblazen geheim te kunnen houden. De glasblazers mochten het eiland namelijk niet af en moesten keihard werken. Als ze hun kunst zouden doorvertellen volgde mogelijk de doodstraf. Gelukkig zijn deze tijden voorbij, wel wordt er nog steeds iedere dag glaswerk geblazen op het eiland.

Straat in Murano.

In bijna ieder winkeltje op Murano kun je Venetiaans glaswerk kopen. Zo heb je bijvoorbeeld sieraden, sculpturen en servies gemaakt van glas. Ik vond vooral de sieraden echt heel mooi vandaar dat ik het niet kon laten om er een aantal te kopen.

Glasblazers in fabriek in Murano.

Verder is het leuk om een kijkje te nemen in het Murano Glass Museum en om een demonstratie van het glasblazen bij te wonen in een fabriek. Zelf heb ik dit ook gedaan en ik vond het heel indrukwekkend om te zien hoe snel de glasblazers hun kunstwerken creëren. Het bijwonen van een demonstratie is gratis maar na afloop is het wel gebruikelijk om een kleine fooi te geven.

Burano toerist

Toerist Murano

Felgekleurde huizen Burano

Burano: kant en kleurrijke huisjes

Burano is een oud vissersdorpje dat vol staat met vrolijk gekleurde huisjes. Heerlijk om een middagje rond te struinen en mooie foto’s te maken. Echt ieder huis en elk straatje is zonder twijfel Instagram-waardig. Ondanks dat Burano soms heel druk kan zijn vanwege de massa toeristen vond ik het eiland toch iets rustgevends hebben. Ik heb verder dan ook niet heel veel meer gedaan dan rondgelopen en mijn ogen uitgekeken. Mocht je toch iets meer willen doen op het eiland dan kun je het kantmuseum Museo del Merletto bezoeken.

Zoals je kunt zien zijn de buureilanden van Venetië echt de moeite waard om te bezoeken. Het leukste is om rond te struinen en juist ook de smalle straatjes in te slaan. Je zult versteld staan van al het moois dat je tegen komt.

Ga jij ook een dagje eilandhoppen in Venetië? En kijk je dan het meeste uit naar Murano of Burano?

Kleurrijk Burano

Schrijf een reactie

vier × 4 =

Bewaren