Meer vakantie in 2020? Met wat puzzelwerk en slim plannen kan het! Lees gauw hoe je 25 vakantiedagen omtovert in 54 vrije dagen.

Iedereen die werkt heeft recht op een wettelijk aantal vakantiedagen per jaar. Wie in Nederland 40 uur per week werkt krijgt jaarlijks minimaal 20 vakantiedagen. De meeste werkgevers wijken af van dit minimum waardoor het gemiddelde in Nederland ligt op 25 vakantiedagen per jaar. Deze vijf extra vakantiedagen zijn natuurlijk hartstikke fijn, maar voor een echte reisliefhebber is het vaak toch nèt iets te weinig. Gelukkig kun je met wat puzzel -en rekenwerk in 2020 je 25 vakantiedagen omtoveren in maar liefst 54 vrije dagen.

Hoe je dat doet? Het is heel simpel. Het enige wat je hoeft te doen is je vakantiedagen tactisch in te plannen rond de wettelijke feestdagen. Dit hoef je niet zelf uit te zoeken want dat heb ik al voor je gedaan. Tijdens het puzzelen kwam ik uit op twee opties waarbij je zoveel mogelijk uit je vakantiedagen kunt halen.

Optie 1 – Meerdere vakanties verspreid over het jaar

Ga jij graag regelmatig op stedentrip maar vind je het ook leuk om eens per jaar een verre reis te maken? Plan jouw vakantiedagen in 2020 dan als volgt in:

DATA VRIJE DAGEN VERLOFDAGEN
1 t/m 5 januari 2020 5 2
10 t/m 13 april 2020 4 0
24 t/m 27 april 2020 4 1
16 mei t/m 7 juni 2020 23 13
Willekeurige zaterdag t/m de zondag erop 9 5
19 t/m 27 december 2020 9 4
TOTAAL 54 25

Optie 2 – Een maand lang reizen + korte breaks rondom de feestdagen

Wil je in 2020 graag een maand lang gaan rondreizen? Dan kun je deze vakantie het beste inplannen in april. In deze maand vallen namelijk de meeste officiële feestdagen en dat betekent dat je minder vakantiedagen hoeft in te zetten. Na de grote vakantie van een maand blijft er nog ruimte over voor meerdere korte breaks rondom de feestdagen. Zoals je ziet kom je bij deze optie wel uit op maar 52 vrije dagen.

DATA VRIJE DAGEN VERLOFDAGEN
1 t/m 5 januari 2020 5 2
4 april t/m 3 mei 2020 30 17
21 t/m 24 mei 2020 4 1
29 mei t/m 1 juni 2020 4 1
19 t/m 27 december 2020 9 4
TOTAAL 52 25

 

Persoonlijk zou ik kiezen voor de eerste optie omdat ik mijn vakanties graag over het hele jaar verspreid. Bovendien heb je hier ook meer vakantie in 2020 namelijk 54 dagen in plaats van 52. Bij optie 2 optie liggen de vakanties dicht op elkaar en heb je na 1 juni pas weer in december een weekje vrij. Wel heb je bij deze optie het voordeel dat je een maand lang kunt gaan rondreizen. Welke optie het beste bij jou past is afhankelijk van jouw reisplannen voor 2020.

Hoe ga jij je vakantiedagen inzetten in 2020?

Meer vakantie in 2020

22 Reacties

 1. Ik plan mijn vakanties juist een stuk van alle vrije dagen vandaan, zodat ik het hele jaar door iets heb om naar uit te kijken. anders zit er zo’n groot gat tussen de laatste feestdagen van begin juni en de kerst. De feestdagen gebruik ik dan om alvast in de stemming te komen.

 2. hier kunnen wij alleen van dromen haha, mijn man en ik runnen 2 bedrijven echt het langste aan vakantie is 14 dagen hier 😉

 3. Meestal drie weken in juni en dan nog hopelijk een weekje in maart en september. Verder weinig losse dagen dat ik vrij neem, het is altijd voor een weekendje weg of vakantie.

 4. meestal neem ik soms 1 dag rond de feestdagen bij ons. Maar soms ook niet. Ik ga liever op reis buiten de feestdagen en schoolvakanties…

 5. Wat een mooie website heb je! En een handige tips, ik werk als zzp’er en kan op die manier vanaf volgend jaar gewoon gaan reizen op de goedkoopste momenten, zoveel zin in!

  • Aah wat leuk om te horen. Super lief Jasmijn, bedankt! Wat een fijn vooruitzicht dat je straks kunt gaan reizen wanneer je wilt. Ik hoop dat je veel mooie tripjes mag gaan maken in 2020!

 6. Zo een artikel haalt ook jaarlijks de nationale kranten bij ons, maar ik vind dit fake News, je kan namelijk je dagen optimaal inzetten, maar het is niet dat je echt je verlof verdubbelt.
  Maar als het in functie van reizen is, begrijp ik het volledig! 🙂

 7. Wat een handig schema, zo kun je echt alles uit jouw vakantiedagen halen. Helaas gaat het voor ons niet op want ik ben zelfstandige en mijn vriend is docent 😉

 8. Dit soort overzichtjes zijn altijd superhandig voor de reizigers onder ons. Ik werk in het onderwijs dus heb geluk met het aantal weken vakantie, maar deze liggen wel altijd van tevoren vast en heb dus geen speling.

 9. Zo hebben wij het dit jaar ook gedaan met de vakantie van mijn vriend. Hij heeft vanaf maandag vakantie tot de tweede week van jan en raakt maar iets van 2 weken kwijt 🙂 en in mei het zelfde alleen dan met 1.5 week

 10. Volgens mij heb ik al eens eerder gelezen over een dergelijke rekensom. Het klinkt super, maar ik weet niet of wij daar echt rekening mee zouden houden eerlijk gezegd. Natuurlijk is het fijn als er – aansluitend of vooraf – een vakantie een studiedag door school wordt ingepland. Dat neem je dan mooi mee. Met het weekend erbij lijkt het een veel langere vakantie. Maar zo helemaal van te voren uitkienen? Dat doen we dan net weer niet…

Schrijf een reactie

Bewaren