Tijdens Holi luiden Hindoes op feestelijke wijze het begin van het nieuwe jaar in. Dit doen ze door elkaar in te smeren met gekleurd poeder. Holi wordt door Hindoes van over de hele wereld gevierd, maar het kleurrijke feest komt oorspronkelijk uit India. Hier wordt Holi dan ook groots en uitbundig gevierd en dit wilde ik heel graag een keer meemaken. Vorig jaar maakte ik een rondreis door India en deze plande ik daarom bewust rondom het Holi festival. In deze blog vertel ik je meer over Holi en wat ik ervan vond om deze feestdag in India te beleven. Daarnaast geef ik een aantal praktische tips voor als je ook van plan bent Holi in India te gaan vieren.

Bijna overal in India wordt Holi gevierd. In de ene stad uitbundiger dan in de andere. Op aanraden van meerdere locals vierden wij het Holi feest vorig jaar in de Indiase stad Mathura. Vanuit Delhi was het een spannende busrit. In deze blog lees je er meer over.

Gekleurd poeder

Laat ik beginnen door eerst iets meer te vertellen over Holi. Holi wordt ook wel Phagwa genoemd en in Nederland staat het festival bekend als het ‘poederfeest’. Holi heeft verschillende betekenissen. Behalve de start van het nieuwe jaar valt Holi samen met het begin van de lente. Na een donkere winterperiode komt de natuur weer tot leven en begint alles weer langzaam te bloeien. Net zoals de natuur een nieuwe start maakt, is het ook voor Hindoes de tijd om donkere tijden achter zich te laten.

Holika Dahan

Holi vindt ieder jaar plaats in maart. De exacte dag verschilt per jaar omdat deze afhankelijk is van de stand van de maan. De hindoe-kalender is namelijk gebaseerd op maanstanden. Op de laatste dag van het jaar in de maand Phagun (februari-maart) steken Hindoes een grote brandstapel in vuur. De brandstapel staat symbool voor het kwade en het aansteken ervan gebeurt op vooravond van het Holi feest. Deze dag, voorafgaand aan het kleurrijke Holi feest, wordt Holika Dahan genoemd. Tijdens Holika Dahan vieren Hindoes al zingend en dansend om de brandstapel heen de overwinning van het goede op het kwade.

Happy Holi

Holi feest

De volgende ochtend barst het kleurenfestijn los. We waren al vroeg de deur uit, rond 8.30 uur ‘s ochtends. We gingen als eerst naar de tempel en kochten onderweg alvast wat zakjes gekleurd poeder. Toen we bij de tempel aankwamen mochten we helaas niet naar binnen omdat we onze telefoons bij ons hadden en er binnen in de tempel niet gefotografeerd mocht worden. Jammer, dus liepen we weer terug naar het plein vlakbij ons hostel.

Holi vieren in Mathura India

Inmiddels waren er veel meer mensen op straat en werd er uitbundig Holi gevierd. Er werd gedanst, gezongen en er werd muziek gemaakt. Iedereen besmeerden elkaar met gekleurd poeder en wensten elkaar een ‘Happy Holi’ toe. Sommige mensen vermengden het gekleurde poeder met water en vulden dit vervolgens in waterpistolen om de mensen nat te spuiten. Ik kreeg op een gegeven moment zelfs een volle emmer met water over me heen. Dit vond ik niet zo leuk maar ach het hoort er een beetje bij als je de straat op gaat.

Opvallend was wel dat er veel meer mannen dan vrouwen op straat waren. Op het dakterras van ons hostel ontmoetten we Priya en haar broertje. Zij wonen naast het hostel en speelden Holi vanaf het dakterras. Hun ouders wilden liever niet dat ze naar beneden gingen en dat vonden ze prima. Het kan er tijdens Holi soms namelijk heftig aan toe gaan op straat. Zo zijn sommige mannen handtastelijk en word je soms door meerdere mensen tegelijk met poeder besmeerd waardoor je geen kant op kan. In India vieren de meeste gezinnen Holi dan ook niet op straat, maar op hun eigen erf. In de namiddag wanneer het op straat weer iets rustiger is, gaan ze op bezoek bij hun families.

Phagwa India 2019

Praktische tips voor als je Holi gaat vieren in India

 • Draag oude kleding. Voor mijn vakantie naar India had ik een zak vol met kleding klaargezet voor het Leger des Heils. Op het laatste moment heb ik er toch maar een broek, een shirt en een paar sneakers uitgehaald zodat ik deze na Holi meteen in de vuilnisbak kon gooien. Op het internet zijn er genoeg tips te vinden om alle kleuren weer uit je kleding te krijgen maar of je het er daadwerkelijk allemaal uit krijgt, betwijfel ik. Het beste is om oude kleding te dragen waarvan je het niet erg vindt om ze weg te doen. Scheelt je ook een hoop tijd en moeite.
 • Draag een zonnebril om je ogen te beschermen. Het is niet prettig om poeder in je ogen te krijgen en de kans is groot dat dit tijdens Holi wel gebeurt. Draag daarom een zonnebril om je ogen te beschermen en irritatie te voorkomen.
 • Ga als vrouw zijnde niet alleen de straat op. Helaas gebruiken sommige mannen Holi als excuus om handtastelijk te zijn. Mijn advies is daarom om als vrouw zijnde niet alleen de straat op te gaan, maar om liever met een groep te gaan.
 • Gebruik een waterdicht hoesje voor je telefoon of camera. Als je van plan bent foto’s of video’s te maken tijdens Holi, bescherm de lens dan met een waterdicht hoesje. Door een waterdicht hoesje worden je foto’s misschien wel iets minder scherp dan je gewend bent.

Wij vonden het een bijzondere ervaring om Holi in India mee te maken. Zou jij het Holi festival ook eens in India willen vieren?Holi vieren in India

17 Reacties

 1. Ik had er nog nooit van gehoord, dus leuk om er nu eens over te lezen en te zien. Ik zou zelf denk ik ook eerder in de beslotenheid blijven dan midden op straat want om nu door wildvreemden besmeerd te worden met poeder… tja, niet echt mijn ding hoor.

  • Hoi Felice! Tijdens Holi gaat het er vooral om dat je samen plezier maakt. Het is niet zo dat je er aan gewend moet zijn, maar het kan zeker overweldigend zijn de eerste keer. Zolang je je van tevoren goed inleest en met een een groep op stap gaat, is het een onvergetelijke ervaring! Groetjes, Sherana

 2. Wat bijzonder om dit festival eens mee te maken. Alleen de passage over mannen die dit feest aangrijpen voor andere bedoelingen tekent toch wel (onterecht misschien) mijn gevoel dat ik er niet zo snel naartoe zou gaan.

  • Hoi Amy, ik snap je gedachten. Het is jammer dat dit gebeurt maar gelukkig geldt dit niet voor alle mannen. Zolang je als vrouw zijnde niet alleen de straat op gaat, kan ik je garanderen dat het een super leuke ervaring wordt. Mocht je het toch geen prettig idee vinden, maar wil je wel graag Holi meemaken in India? Zorg dan dat je tijdens Holi in een leuk hostel verblijft. Veel hostels organiseren met Holi namelijk gezellige feestjes op hun dakterras. Groetjes, Sherana

 3. Dit lijkt mij eigenlijk een hele bijzondere ervaring. Je geeft goede praktische tips, ik zou het als vrouw alleen inderdaad niet echt fijn vinden om bij zo’n event aanwezig te zijn!

 4. Wat een leuke foto’s! Net iets anders dan een collor run maar het lijkt mij super om eens zo’n traditie mee te maken. En goeie tip om dan oude kleren tre dragen.

Schrijf een reactie

vijf × twee =