Holi, ook wel Phagwa genoemd, kennen we in Nederland als het ‘poederfeest’. Holi wordt door Hindoes van over de hele wereld gevierd, maar het kleurrijke feest komt oorspronkelijk uit India. Daar wordt Holi dan ook groots gevierd en dit wilde ik heel graag een keer meemaken. Mijn rondreis door India plande ik daarom bewust rond de periode van Holi. In deze blog lees je meer over Holi en mijn persoonlijke ervaring met het Holifeest in India. Daarnaast vertel ik je wat je kunt verwachten als je deze feestdag zelf in India gaat vieren en geef ik je hiervoor een aantal praktische tips.
Gekleurd poeder

Iedereen is welkom

Tijdens Holi vieren Hindoes op feestelijke wijze het begin van het nieuwe jaar. Dit doen ze door elkaar in te smeren met gekleurd poeder. Doordat iedereen gekleurd is met poeder verdwijnen de verschillen tussen mensen en ontstaat er gelijkwaardigheid. Arm of rijk, donker of licht, lage kaste of hoge kaste; iedereen mag meedoen tijdens Holi. Ongeacht huidskleur, gender, afkomst, religie, kaste, seksuele geaardheid etc.

Feest van bezinning

Volgens de Hindoekalender start het nieuwe jaar in maart en dit valt samen met het begin van de lente. Na een donkere winterperiode komt de natuur weer tot leven en begint alles weer langzaam te bloeien. Dit begin van de lente staat symbool voor bezinning. Net zoals de natuur een nieuwe start maakt, is het namelijk ook voor Hindoes de tijd om alle negatieve momenten achter zich te laten.

Happy Holi

Holika Dahan

Holi vindt ieder jaar plaats in maart. De exacte dag verschilt per jaar omdat deze afhankelijk is van de stand van de maan. De Hindoekalender is namelijk gebaseerd op maanstanden. Op de laatste dag van het jaar in de maand Phagun (maart) steken Hindoes een grote brandstapel aan. De brandstapel staat symbool voor het kwade en het aansteken ervan gebeurt op de avond voorafgaand aan het kleurrijke Holifeest. Op deze vooravond genaamd Holika Dahan zingen en dansen Hindoes om de brandstapel heen en vieren zij de overwinning van het goede op het kwade.

Holi vieren in Mathura

Bijna overal in India wordt Holi gevierd. In de ene stad uitbundiger dan in de andere. Op aanraden van meerdere locals besloten wij Holi in de Indiase stad Mathura te vieren. Vanuit Delhi was het een spannende busrit. In deze blog lees je er meer over.

Holi vieren in Mathura India

Het Holifeest in India

’s Ochtend vroeg barstte het kleurenfestijn los in Mathura. Rond 8.30 uur gingen we al de deur uit. We gingen als eerst naar de tempel en kochten onderweg alvast wat zakjes gekleurd poeder. Toen we bij de tempel aankwamen mochten we helaas niet naar binnen omdat we onze telefoons bij ons hadden en er binnen in de tempel niet gefotografeerd mocht worden. Jammer, dus liepen we weer terug naar het plein vlakbij ons hotel.

Happy Holi!

Inmiddels waren er veel meer mensen op straat en werd Holi uitbundig gevierd. Er werd gedanst, gezongen en er werd muziek gemaakt. Iedereen besmeerden elkaar met gekleurd poeder en wensten elkaar een ‘Happy Holi’ toe. Sommige mensen vermengden het gekleurde poeder met water en vulden dit vervolgens in waterpistolen om de mensen nat te spuiten. Ik kreeg op een gegeven moment zelfs een volle emmer met gekleurd water over me heen. Dit vond ik niet zo leuk maar ach het hoort er een beetje bij als je de straat op gaat.

Phagwa India 2019

Opvallend was wel dat er veel meer mannen dan vrouwen op straat waren. Op het dakterras van ons hotel ontmoetten we Priya en haar broertje. Zij wonen naast het hotel en speelden Holi vanaf het dakterras. Hun ouders wilden liever niet dat ze naar beneden gingen en dat vonden ze prima. Het kan er tijdens Holi namelijk heftig aan toe gaan op straat. Zo worden sommige mannen helaas handtastelijk en word je soms door meerdere mensen tegelijk met poeder besmeerd waardoor je geen kant op kan. In India vieren de meeste gezinnen Holi dan ook niet op straat, maar op hun eigen terrein. In de namiddag wanneer het op straat weer iets rustiger is, gaan ze op bezoek bij hun families.

Praktische tips voor als je Holi gaat vieren in India

 • Draag oude kleding. Voor mijn vakantie naar India had ik een zak vol met kleding klaargezet voor het Leger des Heils. Voor mijn vertrek naar India heb ik er toch maar een broek, een shirt en een paar sneakers uitgehaald zodat ik deze na Holi meteen in de vuilnisbak kon gooien. Op het internet zijn er genoeg tips te vinden om alle kleuren weer uit je kleding te krijgen maar of je het er daadwerkelijk allemaal uit krijgt, betwijfel ik. Het beste is om oude kleding te dragen waarvan je het niet erg vindt om ze weg te doen. Scheelt je ook een hoop tijd en moeite.
 • Draag een zonnebril om je ogen te beschermen. Het is niet prettig om poeder in je ogen te krijgen en de kans is groot dat dit tijdens Holi wel gebeurt. Draag daarom een zonnebril om je ogen te beschermen en oogirritatie te voorkomen.
 • Ga als vrouw zijnde niet alleen de straat op. Helaas gebruiken sommige mannen Holi als een excuus om vrouwen aan te raken op ongepaste plekken. Mijn advies is daarom om als vrouw zijnde niet alleen de straat op te gaan. Veiliger (en gezelliger) is om samen met een groep te gaan. Bijvoorbeeld met andere reizigers uit je ho(s)tel.
 • Gebruik een waterdicht hoesje voor je telefoon of camera. Holi vieren in India is een onvergetelijke ervaring. Deze dag wil je natuurlijk vastleggen zodat je er later nog eens naar terug kunt kijken. Je telefoon beschermen met een waterdicht hoesje is wel echt een must tijdens Holi.

Wij vonden het een onvergetelijke ervaring om Holi in India te vieren. Staat het meemaken van het Holifeest in India al op jouw bucketlist?

Holi vieren in India

* Dit artikel bevat een affiliate link.

17 Reacties

 1. Ik had er nog nooit van gehoord, dus leuk om er nu eens over te lezen en te zien. Ik zou zelf denk ik ook eerder in de beslotenheid blijven dan midden op straat want om nu door wildvreemden besmeerd te worden met poeder… tja, niet echt mijn ding hoor.

  • Hoi Felice! Tijdens Holi gaat het er vooral om dat je samen plezier maakt. Het is niet zo dat je er aan gewend moet zijn, maar het kan zeker overweldigend zijn de eerste keer. Zolang je je van tevoren goed inleest en met een een groep op stap gaat, is het een onvergetelijke ervaring! Groetjes, Sherana

 2. Wat bijzonder om dit festival eens mee te maken. Alleen de passage over mannen die dit feest aangrijpen voor andere bedoelingen tekent toch wel (onterecht misschien) mijn gevoel dat ik er niet zo snel naartoe zou gaan.

  • Hoi Amy, ik snap je gedachten. Het is jammer dat dit gebeurt maar gelukkig geldt dit niet voor alle mannen. Zolang je als vrouw zijnde niet alleen de straat op gaat, kan ik je garanderen dat het een super leuke ervaring wordt. Mocht je het toch geen prettig idee vinden, maar wil je wel graag Holi meemaken in India? Zorg dan dat je tijdens Holi in een leuk hostel verblijft. Veel hostels organiseren met Holi namelijk gezellige feestjes op hun dakterras. Groetjes, Sherana

 3. Dit lijkt mij eigenlijk een hele bijzondere ervaring. Je geeft goede praktische tips, ik zou het als vrouw alleen inderdaad niet echt fijn vinden om bij zo’n event aanwezig te zijn!

 4. Wat een leuke foto’s! Net iets anders dan een collor run maar het lijkt mij super om eens zo’n traditie mee te maken. En goeie tip om dan oude kleren tre dragen.

Schrijf een reactie

Bewaren