Ik krijg regelmatig complimentjes over mijn foto’s en dat terwijl ik de meeste foto’s tegenwoordig gewoon met mijn smartphone schiet. De truc is om je foto’s altijd na te bewerken. Hoe klein de aanpassing soms ook is. Het makkelijkste vind ik zelf om mijn foto’s direct vanaf mijn smartphone te bewerken. De foto’s staan immers al op mijn telefoon dus dat scheelt weer. In deze blog deel ik mijn zes favoriete gratis fotobewerking apps voor je smartphone.

1. Snapseed

Snapseed is al jarenlang mijn go-to app voor het bewerken van mijn foto’s. De app werkt heel simpel en is ideaal voor wanneer je minimale aanpassingen wilt doen aan een foto. De basisfuncties zoals contrast toevoegen, witbalans aanpassen en belichting wijzigen vind je gemakkelijk terug in de app. Ook kun je het perspectief van de foto veranderen, de foto bijsnijden en leuke effecten creëren. Alle foto’s op mijn reisblog heb ik bewerkt met behulp van Snapseed.

2. Lightroom

Sinds een maandje bewerk ik mijn Instagram foto’s met de Lightroom app. De reden dat ik hiermee ben begonnen is omdat ik veel tijd kwijt was aan het bewerken van foto’s. Met als gevolg dat ik dagen soms wel wekenlang niks op Instagram postte. Ook kwam ik veel Instagram accounts tegen waarbij de foto’s heel mooi bij elkaar pasten en dit wilde ik ook graag. Lightroom heeft heel veel verschillende functies maar de populairste zijn op dit moment de voorstellingen. Beter bekend als presets. Deze moet je wel eerst zelf in de app opslaan maar gelukkig zijn er op Youtube een heleboel handige filmpjes over te vinden. Het idee is om steeds één (of twee) dezelfde presets te gebruiken waardoor al je foto’s dezelfde uitstraling krijgen. Sinds ik de presets gebruik ziet mijn feed er stukken beter uit. De foto’s sluiten goed op elkaar aan en alles vormt nu een mooi geheel. Hieronder kun je zien hoe mijn Instafeed er momenteel uitziet.

Instafeed Reisenergie

3. VSCO

Nog zo’n fijne apps waarmee je een mooie Instafeed creëert is VSCO. De fotobewerking app heeft een grote hoeveelheid filters waardoor er altijd wel eentje te vinden is die bij jouw stijl past. Het nadeel van deze app is alleen dat de eerste tien filters gratis zijn en je voor de overige 100+ filters moet betalen.

4. Adobe Photoshop Express

Ik moet zeggen dat ik deze app niet zo heel vaak gebruik. Best gek eigenlijk want je kunt er veel kanten mee op. Zo kun je eenvoudig de belichting, kleur en scherpte van je foto aanpassen. Ook kun je effecten creëren en gebruikmaken van verschillende filters. Waar ik de app het meeste voor gebruik is om rode ogen te corrigeren en ruis te verminderen. Nog een geweldige functie van de app is dat je oneffenheden kunt verwijderen door er op te tikken of eroverheen te vegen. Dit is heel handig voor wanneer je per ongeluk lippenstift op je tanden hebt of wanneer je een puist wilt verdoezelen.

5. PicCollage

Voor mijn persoonlijke Instagram account maak ik af en toe collages en PicCollage vind ik daar een fijne app voor. Ik gebruik PicCollage niet alleen voor collages maar ook om uitnodigingen en kaarten te maken. Daarnaast gebruik ik de app veelvuldig om teksten toe te voegen aan foto’s. Ik ben nog geen enkele andere app tegengekomen waarbij je zo’n ruime keuze hebt aan lettertypes. Wat ik wel jammer vind is dat wanneer je je kunstwerk opslaat er rechtsonder de naam van de app verschijnt. Dit probleem heb je alleen bij de gratis versie van de app maar dit los je eenvoudig op door het eindresultaat een beetje bij te snijden.

6. Instagram

Last but not least: Instagram. Deze app kennen we natuurlijk allemaal en heeft meer dan genoeg functies om je foto’s te bewerken. Hoewel ik de app graag gebruik als social media ben ik minder fan van de filters. Ik vind de filters namelijk over het algemeen iets te overdreven en dit zie je vaak ook terug in de foto’s. Vandaar dat ik voor mijn Instafeed toch liever gebruik maak van de Lightroom app. De filters die beschikbaar zijn voor de Instastories vind ik wel leuk omdat deze net iets subtieler zijn. Daarbij is Instagram uiteraard heel geschikt voor als je alleen een paar minimale aanpassingen wil doen voordat je de foto op Instagram plaatst.

Dit waren mijn zes favoriete gratis fotobewerking apps voor je smartphone. Zoals je ziet zijn er genoeg gratis fotobewerking apps waar je mee aan de slag kunt.

Bewerk jij je foto’s ook altijd na? Zo ja, welk programma of app gebruik je hier dan voor?

Gratis fotobewerking apps voor je smartphone.

32 Reacties

  • Hi Rachel, de gratis versie van VSCO vind ik ook niet zo fijn omdat er maar heel weinig filters beschikbaar zijn. Vandaar ook dat ik de voorkeur geef aan Lightroom boven VSCO.

 1. Lijken mij stuk voor stuk goede apps. Ik gebruik Lightroom zowel op mijn computer als op mijn telefoon. Op mijn telefoon pas sinds 2 maanden. Ik vind het belangrijk dat mijn content consistent is. Helaas lukt dat niet altijd. Ik ben meer van de lichte kleuren, maar soms ontkom ik er niet aan dat er toch kleuren tussenzitten die niet helemaal bij mijn stijl passen. Of wellicht moet ik nog een manier vinden om zelfs de donkere kleuren een stuk lichter te maken. Heb ik weleens geprobeerd, maar de foto werd er niet mooier door, dus ik heb dat losgelaten. Je maakt overigens prachtige foto’s, heel fijn om naar te kijken.

  • Hi Georgina. Bedankt voor het compliment! Super leuk om te horen. En wat jij vertelt is heel herkenbaar. Ik vind het ook lastig om lichte en donkere kleuren naast elkaar te plaatsen en het toch een mooi geheel te laten vormen. Donkere foto’s lichter maken werkt inderdaad niet echt en zorgt bij mij altijd voor een slechtere kwaliteit van de foto. Een idee is misschien om na 9 of 12 foto’s steeds een andere kleurenthema te gebruiken. Ik zag dit laatst voorbij komen en het zag er heel mooi uit.

 2. Superhandige tips! Ik kende eigenlijk alle apps al, maar wil Lightroom meer gaan gebruiken om net als jij mijn Insta-feed er wat gelikter en minder chaotisch uit te laten zien 😉

 3. Ik begrijp eigenlijk niet waarom foto’s altijd bewerkt moeten worden. Want eigenlijk bewerk je dan de waarheid. We hebben al zoveel geperfectioneerde verwachtingen om ons heen gecreëerd. Ik geef daarom de voorkeur aan á naturel

  • Hoi Alexandra. Ik snap heel goed wat je bedoelt. Zelf ben ik ook geen fan van heftige fotobewerking zoals je bijvoorbeeld ziet bij apps als Facetune. Minimale aanpassingen die een foto net iets beter en scherper maken vind ik geen probleem.

 4. Ik gebruik meestal gewoon de functie van Apple zelf, om kleine aanpassingen te doen zoals de horizon rechtmaken en evt. wat lichter/donkerder te maken. Ik heb ook Lightroom, zowel de gratis versie op de tel als de betaalde versie op mn Macbook, maar dat gebruik ik eigenlijk helemaal niet.. ik kom daar niet zo goed uit.

  • Hoi Janet. Ik vond Lightroom ook best lastig omdat het zo enorm veel mogelijkheden heeft. Bekijk eens de instructievideo’s op Youtube. Deze hebben mij in ieder geval goed op weg geholpen. Succes!

 5. Leuk! Heel herkenbaar deze blog. Ik gebruik ook dezelfde apps om foto’s te bewerken. Ik ben niet van alle fan. Voor foto’s die ik met mijn mobiel heb gemaakt, gebruik ik Snapseed. Deze vind ik het meest gebruikersvriendelijk. Om staande foto’s in Instagram vierkant te krijgen gebruik ik SquareFit, ideaal. Verder gebruik ik Lightroom op mijn laptop. Dit is de basis voor bewerking voor elke fotograaf.

  • Hi Samira, Snapseed vind ik ook de meest gebruiksvriendelijke mobiele app voor fotobewerking. Lightroom gebruik ik alleen op mijn telefoon omdat ik de meeste foto’s tegenwoordig ook met mijn smartphone maak.

   • Ik gebruik sinds kort ook Lightroom op mn mobiel, ook met presets. De feed ziet er gelikter uit, maar gebruik alleen presets die dicht bij de werkelijkheid blijven. Twijfel nog of ik LR ook wil aanschaffen voor op de laptop..

 6. Ik hoor wel vaker dat deze apps heel fijn zijn om je foto’s te bewerken. Zelf vind ik onbewerkte foto’s het leukst om te plaatsen

 7. Ik bewerk nooit mijn foto’s omdat ik echt zo een werkelijkheidsaanhanger ben. Dat resulteert in knullige plaatjes, maar past wel bij me.

  Jouw suggestie voor de collage-app vind ik dan weer wel heel interessant! Ik was altijd jaloers op mooie collages, en nu ga ik me er dankzij jou ook eens aan wagen!

  • Hoi Karen. Top van je dat je dicht bij jezelf blijft. Dat is het allerbelangrijkste! Ik ben heel benieuwd of je PicCollage ook zo’n fijne app vindt. Groetjes, Sherana

  • Hi Cindy! Snapseed werkt inderdaad heel prettig. Super leuk om te horen dat je naar aanleiding van mijn blog met Lightroom aan de slag gaat. Heel veel succes ermee.

 8. Ik gebruik zelf de foto app op de iPhone zelf en daarna Afterlight. Maar door @thesundaychapter wil ik ook presets, haha.

 9. Hier zitten een paar apps die ik nog niet kende. VSCO heb ik een tijd gebruikt, maar vond ik toch niet zo fijn. Nu is Lightroom mijn favoriet. Liever dat dan Instagram idd. Gaat iets sneller en is consistenter.

  • Hi Sylvie, Lightroom is op het moment ook mijn favoriete fotobewerking app. Ik gebruik de app sinds kort voor mijn Instagram account en mijn feed ziet er nu een stuk beter uit. Inderdaad is het ook sneller en consistenter dan wanneer je foto’s via de Instagram app bewerkt.

 10. Fan van Snapseed. Al gebruik ik die eigenlijk alleen maar als ik een selfie maak en de naam van het product in spiegelbeeld staat. Ik bewerk minimaal. Eigenlijk omdat ik de foto zoals die is mooi vind. Wel gebruik ik het programma van iPhone zelf om de foto wat ‘op te lichten’. Dat je de mooiste variant van de foto hebt. Dus eigenlijk bewerk ik ook wel regelmatig 🙂

  • Hoi hoi Rory. Voor minimale aanpassingen kom je met Snapseed en de Foto’s-app inderdaad al een heel eind. Zelf gebruik ik de Foto’s-app van Apple zelden voor fotobewerking terwijl ik wel hele positieve verhalen lees over de mogelijkheden sinds de ‘nieuwe’ iOS 13. Misschien moet ik me er toch eens in gaan verdiepen.

Schrijf een reactie

Bewaren