Ga je binnenkort naar Boedapest? Dan wil je deze 7 dingen absoluut weten voor je erheen reist. In deze blog vind je tips en praktische informatie over het openbaar vervoer, veiligheid, geld, gewoonten en gebruiken in Boedapest.

1. Boedapest is prima lopend te doen

Boedapest is een kleine stad en de meeste bezienswaardigheden liggen op loopafstand van elkaar. Mocht je toch af en toe gebruik willen maken van het openbaar vervoer neem dan geen dagkaart maar een strippenkaart. Een strippenkaart bestaat uit 10 losse kaartjes waarmee je 10 enkele ritjes kunt maken. Dit is goedkoper dan als je steeds een los kaartje zou kopen. 10 kaartjes klinkt misschien een beetje veel maar je kunt ze natuurlijk delen met je gezelschap. Tickets voor het openbaar vervoer koop je eenvoudig bij de ticketautomaten die je vindt bij bijna alle metrostations.

Boedapest tips ritje met tram 2

2. Vergeet je openbaar vervoer ticket niet te valideren

Wanneer je met het openbaar vervoer reist vergeet dan niet je ticket te stempelen voordat je instapt. Doe je dit niet, dan is je ticket niet geldig en riskeer je een boete van 16.000 Hongaarse Forint (omgerekend zo’n €50).

3. Het kraanwater is veilig om te drinken

Het kraanwater in Boedapest is van goede kwaliteit en veilig om te drinken. Persoonlijk vond ik het wel een beetje naar chloor smaken dus heb ik toch flessen water gekocht. Mocht je ook liever flessen water willen kopen in de supermarkt let dan op de kleuren op de flessen. Roze = koolzuurvrij mineraalwater, blauw = bruiswater en groen = koolzuurhoudend mineraalwater.

4. Pin alleen bij geldautomaten die aan een bank vastzitten

De officiële munteenheid in Boedapest is de Hongaarse Forint (HUF). 1 Euro is ongeveer gelijk aan 325 HUF. Overal in de stad vind je geldautomaten waar je Hongaarse Forinten kunt opnemen. Pin alleen bij de geldautomaten die aan een bank vastzitten en voorkom onnodig hoge transactiekosten.

Szimpla Kert

5. Houd geen taxi aan op straat

Na een avondje stappen met de taxi terug? Bestel dan veilig een taxi door te bellen of gebruik te maken van de ‘Taxify’ app. Als toerist is het niet heel verstandig om een taxi aan te houden op straat omdat je zo gemakkelijk kan worden opgelicht.

6. Je hebt geen reisstekker nodig

De stopcontacten in Boedapest zijn hetzelfde als die we thuis in Nederland gewend zijn. Je hoeft dus geen reisstekker mee te nemen om al je apparaten te kunnen opladen.

7. Fooi geven in Boedapest

Net zoals in de meeste landen is het ook in Boedapest gebruikelijk om een fooi van 10 – 15% te geven. Sommige restaurants zetten standaard een bedrag een servicekosten op de bon. In dat geval hoef je natuurlijk geen extra fooi meer te geven. Als je de rekening betaald zeg dan geen ‘dank je wel’ totdat je het wisselgeld terug hebt. In Boedapest wordt dit namelijk opgevat als ‘het is goed zo, de rest mag je houden’.

Ben je nog op zoek naar tips voor je stedentrip naar Boedapest? Bekijk dan welke 20 dingen je absoluut niet mag missen.

Mooi uitzicht over Boedapest

Schrijf een reactie

zeven + 19 =

Bewaren