Vakantie geboekt? Hartstikke leuk! Kijk voor je op reis gaat wel eerst of je nog vaccinaties nodig hebt. Minder leuk maar wel minstens zo belangrijk. Vaccinaties beschermen ons namelijk tegen ernstige infectieziekten die een hoop ellende kunnen voorkomen. Voor het inenten maak je eenvoudig een afspraak bij de GGD of de Travel Clinic. Soms kun je ook terecht bij je eigen huisarts of bij de vaccinatiepoli van een ziekenhuis. Ben je benieuwd hoe zo’n consult verloopt, of het inenten pijn doet en of je de kosten vergoedt krijgt? In deze blog vertel ik je er alles over.

Intakeformulier

Onlangs maakte ik een afspraak bij de Travel Clinic in Rotterdam. Voor mijn vakantie naar India moest ik namelijk nog worden ingeënt tegen buiktyfus. Een besmettelijke ziekte die helaas veel voorkomt in het land. Ik maakte online een afspraak en ontving vervolgens een intakeformulier in mijn inbox. Het intakeformulier bestond uit vragen over mijn reisbestemming, reisgezelschap, gezondheid en geplande activiteiten. Verder werd er gevraagd of ik eerder vaccinaties heb gehad en of ik daarbij last heb gekregen van bijwerkingen. Het is de bedoeling dat je dit formulier voorafgaand aan je consult digitaal invult.

Meenemen naar consult

Bij binnenkomst meld je je als eerst bij de receptie. Voor het consult dien je een geldig legitimatiebewijs en je medisch paspoort mee te nemen. Je medisch paspoort is een klein boekje waarin staat welke inentingen je al hebt gehad en wanneer je deze hebt gekregen. Na afloop van je consult krijg je deze weer terug met natuurlijk een nieuwe stempel. Als je medicijnen slikt is het ook nodig om een overzicht van deze medicijnen mee te nemen. Je kunt dit overzicht opvragen bij je apotheek en deze wordt dan vaak direct voor je uitgeprint.

Consult

Na een paar minuten in de wachtruimte te hebben gezeten met een kop thee kwam de reizigersverpleegkundige mij halen. Ik vond het niet eng maar wel even spannend omdat mijn laatste vaccinatie alweer vijf jaar geleden was. De prik zelf was zo gepiept en daar merk je eigenlijk vrij weinig van. Wanneer het vloeistof wordt toegediend voel je daar iets meer van maar niets om je zorgen over te maken. Belangrijk is in ieder geval om zo ontspannen mogelijk te blijven zitten, anders kan de inenting wel wat pijn geven. Mocht je het toch heel eng vinden of ben je weleens flauwgevallen tijdens de inenting, geef dit dan aan zodat de reizigersverpleegkundige hier rekening mee kan houden.

Voorafgaand aan de prik vertelt de reizigersverpleegkundige welke vaccinatie(s) verstandig is om te nemen. Het inspuiten van de vaccin duurt maar een paar seconden en je mag zelf kiezen in welke arm je deze wilt hebben. Je kunt na de inenting soms nog even last krijgen van een stijve arm daarom is het beter om niet te laten prikken in de arm waar je mee schrijft. Je betaalt niet alleen voor de inenting maar ook voor het consult. Stel daarom gerust al je vragen.

Travel clinic Erasmus vaccinaties reis

Bijwerkingen

Behalve dat je arm stijf kan aanvoelen, kan het voorkomen dat je je een beetje grieperig gaat voelen. Belangrijk is om je arm genoeg te blijven bewegen zodat de stijfheid snel weer verdwijnt. Deze bijwerkingen zijn meestal na een dag weer over.

Kosten

De ene vaccinatie is duurder dan de andere. De kosten liggen gemiddeld tussen de €24 en €150. Daarnaast wordt er ook altijd een tarief voor het consult berekend. Na 17.00 uur en op zaterdag betaal je hier bovendien een toeslag over bij de Travel Clinic. Aangezien vaccinaties niet worden vergoed vanuit de basisverzekering kan het in sommige gevallen voordelig zijn om hiervoor een aanvullende verzekering af te sluiten. Na het consult reken je direct af door te pinnen of contant te betalen. Er wordt ook meteen een factuur naar je gemaild die je eventueel kunt declareren bij de zorgverzekeraar.

Ziek zijn vindt niemand leuk en zeker niet op vakantie. Zorg er daarom voor dat je je tijdig laat inenten zodat je 100% kunt genieten en gezond weer terugkeert van je vakantie. Waar gaat jouw volgende reis naar toe?

Schrijf een reactie

Bewaren