Nergens in India wonen er zoveel mensen als in Mumbai. De stad telt inmiddels ruim 20 miljoen inwoners en behoort daarmee tot de meest dichtbevolkte steden ter wereld. Mumbai, voorheen Bombay, is op z’n zachts gezegd druk en intens. Al je zintuigen zullen gegarandeerd geprikkeld worden in deze miljoenstad. Veel mensen beginnen hun reis door India in Mumbai maar reizen vanaf hier vrijwel direct verder. Zonde, want net zoals iedere stad heeft Mumbai zo zijn eigen charme en daarnaast een aantal interessante bezienswaardigheden. In deze blog vertel ik je welke bezienswaardigheden je absoluut niet mag missen tijdens je eerste bezoek aan Mumbai.

Selfie Gateway of India.

1. Gateway of India

De 26 meter hoge triomfboog Gateway of India is hét symbool van Mumbai.  Het monument ligt aan de haven in de wijk Colaba en kijkt uit over de Arabische zee. De Gateway of India is gebouwd als eerbetoon aan koning George V en koningin Mary. De bouw van het monument duurde dertien jaar lang en werd uiteindelijk het symbool van het koloniale tijdperk. De Gateway of India is 24/7  geopend en de entree is helemaal gratis.

Hotel The Taj Mahal Palace.

2. The Taj Mahal Palace

Op een steenworp afstand recht tegenover de Gateway of India ligt het iconische hotel The Taj Mahal Palace. Een nachtje slapen in dit luxe vijfsterrenhotel is niet goedkoop en het zijn daarom vooral sterren, bekende politici en rijke families die hier verblijven. Sinds de opening in 1903 hebben onder andere Oprah Winfrey, Brad Pitt, Barack Obama, Mahatma Ghandi en prins Charles in The Taj Mahal Palace geslapen. Het hotel heeft een bijzondere architectuur met prachtige rode koepels op het dak. In 2008 was het hotel één van de doelwitten tijdens de aanslagen in Mumbai op 26 november. Inmiddels is het hotel weer terug in zijn oude staat en kun je hem van buiten af gratis bewonderen.

Sloppenwijk Dharavi bezienswaardigheden Mumbai.

3. Sloppenwijk Dharavi

Als je maar één dag in Mumbai te besteden hebt dan zou ik je zeker aanraden om een bezoekje te brengen aan Dharavi. Deze sloppenwijk heeft enorm veel indruk op mij gemaakt en geeft een goed beeld van het dagelijks leven in Mumbai. Maar liefst 60% van de bevolking van Mumbai woont in een sloppenwijk waar de huizen meestal gemaakt zijn van karton, hout of plastic zeilen.  In Dharavi wonen er één miljoen mensen op een stukje van slechts 2.1 vierkante kilometer. Bizar hè?! Wil je meer lezen over de sloppenwijk Dharavi? Lees dan hier de uitgebreide blog die ik erover schreef.

4. Chhatrapati Shivaji Terminus

Chhatrapati Shivaji Terminus, voorheen Victoria Terminus, is het grootste treinstation van Mumbai. Het imposante gebouw werd ontworpen door de Britse architect Frederick William Stevens en opgeleverd in het jaar 1888. De buitenkant van het gebouw wordt gekenmerkt door neogotische Victoriaanse en Indische bouwstijlen. De studenten van de Bombay School of Art mochten zich uitleven op de binnenkant van het station.

Dhobi wallah

5. Dhobi Ghat

Iedere dag worden er miljoenen kledingstukken gewassen, gedroogd en gestreken in ’s werelds grootste door mensen aangedreven openlucht wasserij Dhobi Ghat. Dhobi Ghat is een werkplaats waar grote hoeveelheden kleding worden gewassen en staat bij vele toeristen hoog op het lijstje tijdens hun bezoek aan Mumbai. Verspreid over heel India vind je verschillende dhobi ghat’s maar de grootste én bekendste ligt naast het Mahalaxmi treinstation in Mumbai.

zonsondergang vanaf Band Stand Promenade in Bandra Mumbai.

6. De relaxte wijk Bandra

Bandra vond ik zonder twijfel het leukste gedeelte van Mumbai. De wijk is hip, modern en heeft een bruisend uitgaansleven. Daarnaast kun je er goed shoppen en vind je er vele gezonde foodspots. In tegenstelling tot het drukke Colaba vond ik Bandra juist heel relaxt. Alle hoogtepunten van de wijk Bandra vind je hier.

De schoen van de oude vrouw.

7. Kamala Nehru Park

Op de top van de Malabar-heuvel vind je het Kamala Nehru Park. Een leuke plek in Mumbai voor als je even wilt ontsnappen aan de drukte in de stad. De belangrijkste bezienswaardigheid is de schoen van de oude vrouw welke is geïnspireerd op het kinderliedje ‘Er was een oude vrouw die in een schoen woonde’. Vanaf het Kamala Nehru Park heb je trouwens ook een prachtig uitzicht over Mumbai.

Gaat jouw volgende reis naar India? Dan ben ik heel benieuwd welke van deze bezienswaardigheden in Mumbai jij graag zou willen bezoeken. 

7 Bezienswaardigheden die je niet mag missen tijdens je eerste bezoek aan Mumbai.

12 Reacties

  1. Toevallig lees ik nu een boek die zich deels in Mumbai.afspeelt en al ben ik niet van plan hier snel heen te gaan inspireert het me wel en dat doet jouw artikel ook. Het is prachtig, maar ook goed om de sloppenwijken niet te vergeten, want ook dat is Mumbai. Prachtig die schoen in het Kamala Nehru Park.

  2. Wauw, wat een interessante bezienswaardigheden. Eerder schreef je over een sloppenwijk, dat zou ik niet willen zien, sorry. Niet omdat het mij niet trekt, maar ik vind het heel naar om te zien. Ik kan er niet zo goed tegen, vandaar. Maar er is natuurlijk veel meer te zien. Heb je mooi weergegeven.

  3. Leuke tips, hoewel India bij mij hoog op het verlanglijstje staat denkt mijn vriend er anders over helaas. Ik heb wel veel toffe verhalen gehoord over de stad.

  4. Lijkt me een hele leuke trip! Je foto’s zijn ook heel mooi! Maar armoe en van die wijken etc lijken me heel heftig.

Schrijf een reactie

Bewaren