Wil je graag vaker op reis maar krijg je per jaar maar 25 vrije dagen? Met dit simpele trucje kun jij dit jaar ruim dubbel zoveel op vakantie.

Als je in Nederland 40 uur per week werkt heb je minimaal recht op 20 vakantiedagen per jaar. Gelukkig wijken de meeste werkgevers af van dit minimum en ligt het gemiddelde in Nederland op 25 vakantiedagen per jaar. Deze vijf extra vakantiedagen zijn natuurlijk super fijn, maar voor een echte reisfan is het vaak toch nog nèt te weinig. Met een simpel trucje kun gelukkig jouw 25 vakantiedagen omtoveren in maar liefst 54 vrije dagen! Het is even puzzelen en rekenen maar hé, dan heb je ook wat.

Door jouw vakantiedagen slim in te plannen rond de wettelijke feestdagen en weekenden kun je dit jaar nog jouw reisplannen gaan waarmaken. Hoe je dat doet, laat ik je uitgebreid zien in deze blog. Tijdens mijn puzzel -en rekenwerk ben ik uitgekomen op twee opties om zoveel mogelijk uit je vrije dagen te halen.

Optie 1 – Meerdere vakanties verspreid over het jaar

Door je vakantiedagen in te zetten volgens optie 1 kun je dit jaar maar liefst zes keer op reis. Bovendien zijn de vakanties verspreid over het jaar en kun je twee korte, drie middellange en één langere reis maken. Vind je het zowel leuk om stedentrips te maken maar ook eens per jaar een verre reis te maken? Zet jouw vakantiedagen dit jaar dan als volgt in:

DATA VRIJE DAGEN VERLOFDAGEN
1 januari 2019 1 0
19 april t/m 22 april 4 0
25 mei t/m 10 juni 17 9
Willekeurige zaterdag t/m de zondag erop 9 5
Willekeurige zaterdag t/m de zondag erop 9 5
Willekeurige woensdag t/m zondag of donderdag t/m maandag of vrijdag t/m dinsdag 5 3
21 december t/m 29 december 9 3
TOTAAL 54 25

Optie 2 – Langere vakanties rond de feestdagen

Maar wil je dit jaar liever twee langere reizen maken en daarnaast nog twee keer een week op reis? Dan sluit optie 2 wellicht beter aan bij jouw reisplannen. Je kunt jouw vakantiedagen dit jaar het beste inplannen volgens onderstaande tabel:

DATA VRIJE DAGEN VERLOFDAGEN
1 januari 2019 1 0
13 april t/m 28 april 16 8
25 mei t/m 10 juni 17 9
Willekeurige zaterdag t/m de zondag erop 9 5
21 december t/m 29 december 9 3
TOTAAL 52 25

 

Zoals je kunt zien kom je bij optie 2 uit op maar 52 vrije dagen. Wel kun je dan twee lange reizen maken en ook nog twee keer ruim een week op reis. Het nadeel van deze optie is dat de twee lange reizen heel dicht op elkaar liggen. Dit lijkt mij erg vermoeiend en zou daarom persoonlijk ook niet voor deze optie gaan. Ik zou eerder kiezen voor optie 1 waar je uit komt op 54 vrije dagen en je daarnaast de vrijheid hebt om jouw vakanties te verspreiden over het jaar.

Hoe ga jij jouw vakantiedagen inzetten dit jaar?

4 Reacties

Schrijf een reactie

dertien + zeventien =